- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Њујорк тајмс: Извештаји открили — Пентагон „затварао очи“ пред убијеним цивилима

CC0 / Flickr / Kyle Soard / Лансирање ракете са америчког разарача "Портер" током ракетног напада на Сирију са Средоземног мора
Лансирање ракете са америчког разарача Портер током ракетног напада на Сирију са Средоземног мора - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Пентагон је значајно умањио број цивилних жртава у америчким „прецизним“ ваздушним ударима у Сирији и Ираку и није истражио извештаје о потенцијалним жртвама међу цивилима, објавио је „Њујорк тајмс“.
Лист је тај став поткрепио истраживањем 1.311 извештаја о жртвама које је раније Пентагон држао под ознаком тајности и посетом скоро 100 места напада у Ираку, Сирији и Авганистану.
Како се наводи, америчка војска је често као некредибилне одбацивала извештаје о цивилним жртвама, иако није посетила места напада или разговарала са сведоцима.
Показало се да су се америчке снаге ослањале на нетачне или непотпуне обавештајне податке у нападима на мете терориста, усмртивши десетине цивила, пише лист.
„Њујорк тајмс“ је навео неколико примера у којима су настрадали цивили. Међу њима је и напад у Ираку 2015. у којем је убијено дете, као и погибија око 120 становника једног сиријског села у јулу 2016. Пентагон је мислио да је у том нападу у Сирији убијено 85 екстремиста.
Лист оцењује да вишеструки пропусти америчке војне кампање представљају уобичајен тренд који је у „оштрој супротности са имиџом америчке владе о рату у којем се користе свевидећи дронови и прецизне бомбе“, пренео је РТ.
„Од 2014. године, амерички ваздушни удари погођени су дубоко погрешним обавештајним подацима, исхитреним и непрецизним гађањима и погибијом хиљада цивила, од којих су многа деца“.
И док Пентагон тврди да је 1.417 цивила погинуло у америчким ваздушним ударима у Сирији и Ираку, а у Авганистану 188 од 2018, лист процењује да је бројка цивилних жртава много већа, чак за неколико стотина.
Улазак америчке војске у Ирак - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Време је да Америка призна грешку – Русијa је била у праву у погледу Блиског истока
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
„Сирија, Либија, Ирак, Југославија“: Ако Америка тражи агресоре треба да почне од себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала