- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Суседи су нас довели до тачке да смо приморани на радикалне кораке

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Иницијативе Русије о безбедносним гаранцијама нису условљене промовисањем фактора страха, већ активностима Украјине и бројних других земаља које су приморале Москву на радикалне кораке, изјавио је заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко.

„Овде се апсолутно не ради о страховима, већ у принципу о питању достизања одређене тачке кључања наших суседа – не само Украјине, већ и наших суседа, што нас заиста приморава на одређене радикалне кораке. У крајњем случају, говоримо да смо спремни да размишљамо у другој димензији“, прокоментарисао је Руденко факторе који одређују руске безбедносне иницијативе и могуће последице њиховог одбијања.

Он је на представљању извештаја Међународног дебатног клуба „Валдај“ на тему „Простор без граница: Русија и њени суседи“ указао да не би посебно издвајао Кијев у одговарајућем контексту, јер је он само „наредни кандидат за испољавање таквих претњи“ за Русију.
Има и других земаља које се граниче са Русијом, где је време лета за ударне системе четири до пет минута, упозорио је заменик шефа руске дипломатије, додајући да у Украјини још увек нема таквих временских оквира.

„Наша реакција је једноставно превентивна мера која упозорава да ће у случају развоја одређених сценарија са наше стране бити предузети одређени кораци о којима сада не објављујемо и говоримо само уопштено, називајући те ствари војним потезима и војно-техничким решењима“, нагласио је дипломата.

С тим у вези, Руденко је скренуо пажњу на то да није умесно говорити о страху у том контексту, већ о позивима руске стране својим партнерима да престану.
„То се, узгред речено, односи и на Украјину уколико намерава да предузме било какве кораке који ће заиста представљати претњу по нашу безбедност“, додао је он.
Подсетимо, руско Министарство спољних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
Припадници Северне флоте Русије на војним вежбама у Мурманској области - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
РУСИЈА
Москва: НАТО схвата ризике војног одговора Русије због одсуства безбедносних гаранција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала