- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Снимљени звуци са највећег сателита у Сунчевом систему /видео/

© Фото : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán DoranЈужна полулопта Јупитера виђена са космичког брода Џуно
Јужна полулопта Јупитера виђена са космичког брода Џуно - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Америчка свемирска агенција НАСА објавила је снимке звукова са Ганимеда, највећег Јупитеровог и уједно највећег сателита у Сунчевом систему.
Звукове је снимила свемирска летелица-сонда „Џуно“ која је поред Ганимеда прошла 7. јуна, а НАСА је сада објавила аудио-снимак у трајању од 50 секунди.
„Џуно“ је опремљен инструментом који је назван „Таласи“(Waves) и који снима електричне и магнетне радио-таласе, који потичу из Јупитерове магнетосфере.
Научници су након што су прикупили податке променили њихову фреквенцију да би их претворили у звук који може да чује људско ухо. Као резултат тога добијен је звук који подсећа на дување ветра и звуке робота.
„Ако се пажљиво слуша, на средини снимка се може чути нагла промена у вишу фреквенцију, што значи улазак у друго подручје магнетосфере Ганимеда“, рекао је главни истраживач „Џуна“ Скот Болтон са Института у Сан Антонију.
Болтон је додао да би откривање тајни које стоје иза Јупитеровог деловања могло бацити „ново светло на еволуцију других планета и на формирање Сунчевог система“, пренео је Индекс.
НАСА је још раније објавила звукове са Марса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала