- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вучић, Рама и Заев траже подршку Берлина за Отворени Балкан

© Sputnik / Лола ЂорђевићОтворени Балкан
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев у ауторском чланку за немачки лист "Франкфуртер Алгемајне цајтунг" (ФАЗ) позвали су нову владу Немачке да подржи иницијативу "Отворени Балкан".
"Надамо се да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан као допринос потпуном спровођењу Берлинског процеса", навела су тројица лидера, преноси Танјуг.
У тексту су нагласили да Европа није само континент, већ и визија, али су оценили да су грађани Западног Балкана, "који су значајан део континента и те визије", предуго искључени и игнорисани.
"Жеља наших људи да буду прихваћени од стране чланица ЕУ више пута је осујећена - унутрашњом политиком земаља чланица, неодржавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, исељавања и изостанка већих инвестиција. Као политицки челници тих земаља, можемо се или жалити - или нешто предузети против тога. Ми смо се одлучили за ово друго", поручује се у тексту под насловом "Перспектива за Балкан, који су потписали Вучић, Рама и Заев.
Тројица лидера у тексту подсећају да су у новембру 2019. године потписали прелиминарни споразум о подршци Берлинском процесу, и то преузимањем одговорности за продубљену сарадњу у регији.

„Наша визија је да применом четири европске слободе у нашим земљама превладамо друштвене, економске и трговинске препреке које коче економски раст наше регије. Зато смо потписали споразуме који укидају граничне контроле како би роба могла да пролази готово без застоја, и који нашим грађанима омогућавају несметани рад у другој земљи", наводи се у атуроском тексту.

Лидерти објашњавају да се иницијатива Отворени Балкан показала ефикасном и корисном у превладавању врло тешког времена пандемије.
"Иако иницијатива до сада укључује само Србију, Албанију и Северну Македонију, отворена је за све чланице западног Балкана", наводе Вучић, Рама и Заев и поново позивају све суседе да се придруже и свом становништву, како кажу, понуде погодности које они нуде свом.

"Често критиковани као европско буре барута, ми као одговорни политичари не можемо допустити да се наша регија врати у ноћне море прошлости, у фази када ЕУ није у стању да учини више за своје проширење", наводи се у тексту и указује да Отворени Балкан није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка цланству.

Изражавајући наду да ће нова влада у Немачкој прихватити и подржати иницијативу Отворени Балкан, тројица лидера наводе и да су више шефова држава и влада европских земаља и америчка влада већ су изразили своју подршку, а да су подршку пружили и предузетници, пољопривредници и студенти из целог западног Балкана.
"Сада би цела ЕУ требало да се придружи подршци овој иницијативи и подстакне наше суседе да њену пуну имплементацију, и неопходности претворе у чињеницу. Крајње је време да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједничку будућност - која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Будућност која се издиже изнад спорова из прошлости и нашој деци даје наду и земље у којима заслужују да живе", закључују Вучић, Рама и Заев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала