- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

За њих живот ништа није значио: Руски амбасадор подсетио на ужасе бомбардовања Југославије

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIПоследице НАТО бомбардовања у близини Прешева
Последице НАТО бомбардовања у близини Прешева - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Писања медија да је Вашингтон сакрио број цивилних жртва током војних операција на Блиском истоку „изазивају ужас“, као и оружје са осиромашеним уранијумом које је коришћено у бомбардовању Југославије, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов и додао да су САД заборавиле да је људски живот непроценљив.

„Број жртава "прецизних" напада америчке војске, према прелиминарним проценама, већи је од 1.500 цивила што изазива ужас. Међу погинулима су и жене и деца. Ова убиства су на савести америчке војске и њених специјалних служби које су давале извештаје о успесима у борби са тероризмом. Функционери су заборавили да је људски живот непроценљив“, написао је Антонов на Фејсбуку амбасаде Русије, коментаришући писања медија да постоји могућност да информације о броју цивилних жртава заташкаване.

Како је напоменуо Антонов, узнемиравајући су изговори да су невине жртве - резултат грешака.

„Желим да нагласим да околности које се скривају нису једине у низу кривичних процена САД током њихових прекоокеанских авантура. Још увек нису истражени случајеви у којима је коришћено наоружање са осиромашеним уранијумом током бомбардовања Југославије, Сирије и Ирака, ирачког града Фалуџе и сиријског града Рака. Без одговора су и питања о испорукама оружја западних држава терористичким групама. Списак жалби је велики и захтева већу пажњу међународне јавности“, изјавио је дипломата.

Раније је лист „Њујорк тајмс“објавио, позивајући се на проучену документацију америчког Министарства одбране, да је Пентагон потценио број цивилних жртава који су погинули у америчким ваздушним нападима у Сирији, Ираку и Авганистану.
Амерички ловац Ф-22 „раптор“ са заставама НАТО-а и САД - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
РУСИЈА
Руски сенатор упитао Столтенберга: Кога је НАТО бранио од Срба 1999. године?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала