Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Београдски адвокати престају са радом од 24. децембра до испуњења захтева

© Sputnik / Лола ЂорђевићПалата правде
Палата правде - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Скупштина Адвокатске коморе Београд (АКБ) изгласала је данас одлуку да београдски адвокати у петак, 24. децембра, ступе у обуставу рада до испуњења захтева, речено је Танјугу у тој комори.
Адвокати траже повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру.
Траже и да надлежни државни органи хитно донесу одлуку о замрзавању пореских обавеза у односу на адвокате, а према Уредби о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности и то на нивоу 2021. године, а у односу на новоуписане адвокате да пореско оптерећење буде на нивоу 2018. године (пре доношења Уредбе), све док се не постигне договор између представника адвокатуре и државе.
Београдски адвокати најављују и да у данима обуставе рада неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије без изузетака.
Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.
У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.
На скупштини се гласало за и против обуставе рада адвоката на територији АКБ, на иницијативу више од 600 адвоката, незадовољних ставом Врховног касационог суда поводом банкарских предмета, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала