- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Брисел одбацио тврдње о договору европског комесара за проширење и власти Републике Српске

© AFP 2023 / Emmanuel DunandСедиште Европске комисије у Бриселу
Седиште Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Портпарол Европске комисије Петер Стано одбацио је тврдње појединих политичара из БиХ и писања медија о наводном договору између европског комесара за проширење Оливера Вархељија и власти Републике Српске о одржавању посебне седнице Народне скупштине РС (НСРС), на којој је покренут процес преноса надлежности са државног на ниво ентитета РС.
„Став ЕУ у погледу седнице НСРС, одржане 10. децембра 2021. јасно је изражен у изјавама комесара Вархељија током посета БиХ. Како је раније истакао комесар Вархељи, рушење државних институција одвело би БиХ даље од усклађивања с правном тековином ЕУ и ставило би пут у ЕУ на чекање“, рекао је Стано.
То би се, како је додао, негативно одразило на пословање и грађане БиХ.
„Овај став је поновно потврђен у заједничком саопштењу Квинте и ЕУ објављеном 10. децембра, где смо врло јасно нагласили да су закључци НСРС корак ка ескалацији и слепа улица“, нагласио је Стано, преноси Танјуг.
Поновио је да је ЕУ недвосмислено опредељена за територијални интегритет и суверенитет БиХ, јасну и веродостојну европску перспективу земље, као и за олакшавање дијалога и решавање тренутне политичке кризе.
„Било какве тврдње о супротном не одговарају истини“, поручио је Стано.
Објављивање документа са потписом шефа Делегације ЕУ у Сарајеву Јохана Сатлера о наводном договору европског комесара за проширење Оливера Вархељија са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком о одржавању седнице НСРС о преносу надлежности са БиХ на Српску, изазвао је различита реаговања Сарајева и Бањалуке.
Док политичко Сарајево тражи објашњење од ЕУ и упозорава да у БиХ више ништа неће бити исто, из Бањалуке негирају било какав договор Додика са Вархељијем о седници НСРС о преносу надлежности.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Удар из Сарајева на Мађарску? Жељка Цвијановић назвала специјалним ратом писање појединих медија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала