- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цена гаса у Европи дивља, обустављене испоруке руског гаса до Немачке кроз гасовод „Јамал-Европа“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица
Гасна компресорска станица  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Цена гаса у Европи је први пут од 6. октобра премашила 1.850 долара за 1.000 кубних метара гаса и порасла за скоро осам одсто, показују подаци лондонске берзе „ИЦЕ“. Скок се догодио у светлу саопштења да је јутрос обустављен физички проток гаса ка Немачкој кроз гасовод „Јамал-Европа“.
Вредност јануарских фјучерса према холандском ТТФ индексу на отварању трговања била је изнад 1.800 долара за 1.000 кубних метара гаса, након чега је пала до 1.750 долара, али је убрзо скочила до 1869,5 долара, што је за девет одсто више од процењене цене у понедељак (када је забележена рекордна вредност 1.716,7 долара). Затим је цена успорила раст на 7,8 одсто и износила 1851,4 долара за 1.000 кубних метара гаса.
Како се прецизира, цена гаса је скочила након што је оператор за транспорт гаса „Гаскејд“ саопштио да су почеле резервне испоруке гаса преко гасовода „Јамал-Европа“ из Немачке у Пољску након што је „Гаспром“ одбио да резервише за данас капацитете за пумпање гаса.
Подсетимо, „Гаспром“ је од петка почео да смањује обим резервација за транзит гаса кроз гасовод „Јамал-Европа“. Према резултатима аукције на платформи за резервисање „ГСА платформ“ од четвртка, руски концерн није резервисао капацитет гасовода за петак, јер, како се показало, није било заинтересованих за његову куповину.
Иначе, од почетка децембра, „Гаспром“ је свакодневно испоручивао по 31 милион кубних метара преко „Јамала-Европе“. Холдинг је у децембру резервисао капацитете за пумпање гаса преко тог гасовода на дневном нивоу, а у новембру није унапред резервисао капацитете уз објашњење да може оперативно да их резервише на краткорочнијој основи, односно на недељном или дневном нивоу.
Транснационални гасовод „Јамал-Европа“ пролази територијом четири земље – Русије, Белорусије, Пољске и Немачке. Пројектни капацитет цеви је 32,9 милијарди кубних метара гаса годишње.
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Цене енергената лете у небо: Струја достигла 400 долара, а гас 1.700 долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала