- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска комисија усвојила: Нова одлука о ковид сертификатима

CC BY 2.0 / Marco Verch / Flickr / Пасош и потврда о вакцинацији
Пасош и потврда о вакцинацији - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Европска комисија усвојила је правило којим се период важења сертификата о вакцинацији ограничава на девет месеци, односно 270 дана од пуне вакцинације.
Истовремено, усвојена су и правила о координирању сертификата како би се јасно разликовали докази о примљеној примарној вакцинацији од оних који се односе на бустер дозе.
„Нова правила ће обезбедити да се мере када је реч о путовањима заснивају на најбољим доступним научним доказима и објективним критеријумима. Континуирана координација је од суштинског значаја за функционисање јединственог тржишта и пружиће јасна упутства грађанима ЕУ у остваривању њиховог права на слободно кретање“, изјавио је портпарол Комисије, Кристијан Виганд.
У Европској комисији кажу да се овај сертификат односи на потребе путовања унутар ЕУ, а да ће „јасан и једнообразан период прихватања“ сертификата о вакцинацији гарантовати наставак координације међу ЕУ 27 када је у питању транзит људи.

ЕУ признала ковид сертификате Црне Горе

Европска комисија донела је одлуку о признавању ковид сертификата издатих у Црној Гори који ће од 22. децембра бити прихваћени као еквивалент ЕУ дигиталним ковид сертификатима и ући у јединствени ЕУ систем.
На списку од 60 земаља, чији се ковид сертификати признају за путовања у и унутар ЕУ од раније, налазе се Србија, Албанија и Северна Македонија.
У Бриселу кажу да одлуке о признавању сертификата произилази из испуњености техничких услова издавања, провере и безбедности документа.
Истовремено, не прецизира се када би сертификати о вакцинацији, тестирању или прележаном ковиду које издају БиХ и Косово могли да буду прихваћени у ЕУ, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала