- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ердоган донео економске мере – турска лира ојачала

© AP Photo / Burhan OzbiliciМењачница у Турској
Мењачница у Турској - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Турска лира је закључила трговинску сесију у понедељак с растом од преко 20 одсто након што је председник Реџеп Тајип Ердоган објавио низ мера за које каже да ће грађанима ублажити удар од ослабљене националне валуте, обећавши истовремено да ће наставити с политиком ниских камата.
Лира, која је током дана пала за више од 10 посто на 18,4 лире за долар, одреаговала је на Ердоганову најаву скоком од 25 процената на дневном нивоу, на 13,15 лира за долар. То је највећи распон дневне промене курса током једног трговачког дана до сада, напомиње Ројтерс и подсећа да је од почетка године до сада, лира изгубила 45 посто вредности.
После Ердогановог представљања мера, на берзи је продато отприлике милијарду долара, рекао је председник Удружења турских банака.
У обраћању након састанка владе, Ердоган је рекао да „од сада па надаље, нико од грађана неће морати да мења депозите у турским лирама у девизе због забринутости да би флуктуације курса могле да девастирају њихове добитке од камата на штедњу“.
„Са смањењем каматних стопа, сви ћемо видети за неколико месеци како инфлација почиње да пада. Ова земља више неће бити рај за оне који новац згрћу на високим каматама, неће бити увознички рај“.
Ердоган је позвао све који имају новац и приступ финансијама да допринесу инвестицијама и обећао помоћ извозницима и пензионерима.
Агенција „Блумберг“ извештава да је Ердоган рекао да ће влада надокнадити губитке које су претрпели власници депозита у лирама ако пад лире према чврстим валутама премаши каматне стопе које су обећале банке.
„Турска нема ни намеру ни потребу да одступи ни за најмањи корак од слободне тржишне економије и режима девизног курса“, закључио је Ердоган.
Мере имају за циљ да ублаже потражњу инвеститора у сектору трговине на мало за доларима и окончају тромесечне турбуленције националне валуте, пренео је Танјуг.
Турска, економија, лира - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Хаос у Турској: Зашто пада лира
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
СВЕТ
Ердоган наложио истрагу о могућој манипулацији валутом
Турске лире, еври о амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Руски економиста упозорава: Ове валуте не треба куповати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала