- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Истрага о паду авиона на лету МХ17: Није било трагова другог оружја осим система „Бук“

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаДео олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“
Део олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“ - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Истрага о паду авиона на лету МХ17 на истоку Украјине 2014. године није пронашла никакве доказе да је авион могао да буде погођен неким другим оружјем осим противваздухопловним ракетним системом „Бук“, изјавила је на саслушању у холандском суду тужилац Манон Ридербекс.

„Нису пронађени никакви трагови који би указивали на то да је коришћено неко друго наоружање. Тужилаштво је дошло до закључка да је 17. јула 2014. године авион на лету МХ17 био погођен ракетом ‘Бук’ која је лансирана из правца Првомајска“, рекла је она приликом читања оптужнице у добро штићеном комплексу „Схипхол“.

Према њеним речима, у корист овој верзији је и начин на који је авион погођен. До ових закључака су довели и резултати експертизе делова и погођених елемената авиона, као и дешифровани разговора окривљених који су прислушкивани, додала је Ридербекс.
Утврђено је и да су противваздухопловни ракетни систем „Бук“ довезли до места по налогу и у пратњи четворице оптужених. Она је навела и да су лансирање видела двојица сведока.
У новембру је Окружни суд у Хагу саопштио РИА Новости да је сакупио одговоре руског концерна „Алмаз-Антеј“ по питању заштите. Према његовој верзији није потврђен сценарио да су ракете лансиране из правца Снежног и Првомајског.
Независно једна од друге, техничку истрагу спровели су Уједињена истражна група (ЈИТ), коју су предводили Холанђани и руски концерн „Алмаз—Антеј“. Закључци до којих су дошли стручњаци концерна не подударају се са закључцима стручњака ЈИТ. Главне противречности се тичу места лансирања ракете која је оборила авион и угла њеног удара.
Алмаз—Антеј“ је тврдио да је авион могла да погоди само ракета 9М38 која је била лансирана из правца Зорошенскоје које је контролисала украјинска војска. Они су имали комплексе „Бук“ које је Кијев добио након распада СССР-а. Међутим, холандски експерти су одбили да присуствују на једној показној презентацији случаја.
Пад авиона на лету МХ17
Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.
Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.
За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.
Суђење за обарање авиона на лету МХ17 почело је у Холандији 9. марта 2020 године. Суди се тројици држављана Русије и једном држављанину Украјине: Игору Гиркину, Сергеју Дубинском, Олегу Пулатову и Леониду Харченку. Пулатова на суђењу заступа међународна група коју чине два холандска и један руски адвокат. Осталима осумњиченима суди се у одсуству.
Како је раније изјавио заменик државно тужиоца Русије Николај Виниченко, Холандији су предати не само подаци руских радара већ и документација која сведочи о томе да систем „Бук“ који је погодио „боинг 777“ припада Украјини и да је ракета лансирана са територије коју контролише Кијев. Међутим, они су игнорисали ту информацију.
Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17 на истоку Украјине. Она тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе. Председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија не сме да истражује пад авиона на истоку Украјине, а Москва може да призна резултате истраге ако у потпуности учествује у њој.
Истражна група није узела у обзир сведочења двојице сведока који су тврдили да су видели лансирање ракете из насеља Амвросијецска код Доњецка, где су биле лоциране Оружане снаге Украјине.
Оптужбе се граде на сведочењу искључиво анонимних сведока. Одбрана оптуженог Олега Пулатова сматра да то спречава процену квалитета аргумената, али холандско тужилаштво инсистира на томе да је анонимност потребна из безбедносних разлога.
Министарство спољних послова Русије је навело да су оптужбе о учешћу Русије у рушењу малезијског авиона неосноване и да је истрага пристрасна и једнострана.
Место рушења авиона Боинг 777 на лету МХ-17 у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Холандија покреће истрагу: Зашто Кијев није затворио небо уочи пада авиона на лету МХ17
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала