Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Неће се зауставити: „Батина“ Приштине за застрашивање Срба

© AP Photo / Marjan VuceticПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Упад специјалних јединица РОСУ у Штрпце јесте ново застрашивање Срба каже Милован Дрецун председник Одбора за Косово и Метохију док политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић напомиње да се Аљбин Курти неће зауставити и да ће наставити да РОСУ користи као демонстрацију силе над Србима на КиМ.
Овакво понашање је, напомиње Дрецун, постало константа у деловању Приштине, која би морала много пажљивије да реагује када полиција интервенише у српским срединама, без обзира шта је у питању.

РОСУ као „батина“ Приштине

„Приштина користи сваки, па и најмањи повод да се под изговором борбе против злоупотреба, криминала и других незаконитих радњи, појави са специјалним јединицама, са дугим цевима у српским срединама и да тако узнемирава, застрашује и обесхрабрује Србе да остану да живе у својим срединама,“ каже Дрецун.
Он напомиње да би уместо специјалних формација Приштина могла да користи и обичну полицију за ове радње јер све то што раде специјалци, може да уради и обична полиција.
„Само појављивање тих специјалних формација увек може да довде до инцидента у српским срединама. Дакле, они користе специјалце и кад нема потребе за тим, и то јесте вид застрашивања. У срединама где су Албанци то не раде или раде веома ретко, па испада да у албанским срединама нема ни криминала ни радикалних исламиста или терориста,“ каже Дрецун.

Курти неће стати са упадима у српске средине

Политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић каже да садашња власт у Приштини окупљена око Аљбина Куртија своју позицију наставља да гради на екстремном национализму.
„Курти после дебакла на локалним изборима резонује да су сукоби са Србима неопходни као би хомогенизовао своје бирачко тело и како би одржао рејтинг и популарност. Јер, није реализовао ништа од онога од онога што је обећавао,“ мишљења је наш саговорник.
Чињеница да се поновиo сценарио са севера Косова када је РОСУ у два наврата упала у српске средине, после чега су уследиле и примедбе из ЕУ на контo понашања Приштине, доказ је да Курти игнорише сва упозорења из ЕУ.

Ухапшено десет Срба углавном бивших челника

„Оваквих упада ће бити и надаље, где и када то само Курти зна, али кад год буде у неком „процепу“ он ће потегнути за оваквом врстом „оружја“,“ уверен је наш саговорник.
Он каже да је ово дело самог Куртија и да нема зелено светло од било које земље са запада већ да ово ради по свом личном убеђењу верујући да ће добити неки политички поен.
Иначе, јединица за привредни криминал Косовске полиције у сарадњи са Основним тужилаштвом у Урошевцу, спровела је, како су јавили приштински медији, велику акцију „против корупције у вези са градњом у Брезовици“,
У данашњој акцији полиције, претресено је више локација и ухапшено 10 особа Српске националности међу којима и бивши градоначелник Општине Штрпци.
Није у питању продаја, или приватизација, већ концесија, каже заменик градоначелника општине Штрпце - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
СРБИЈА
Уплашени смо! Срби из Штрпца сведоче о упаду приштинских „командоса“ који очекују и – појачање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала