- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Балтичке земље праве заједнички ракетни систем против Русије

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМеђународне војне вежбе "Summer Shield XIV" у Летонији
Међународне војне вежбе Summer Shield XIV у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Министри одбране Летоније, Литваније и Естоније договорили су се да направе заједнички ракетни систем који би, како је рекао литвански министар одбране Арвидас Анусаускас, могао да буде „добар одговор на црвене линије“ које је објавила Русија, преносе руски медији, позивајући се на агенцију „БНС“.

„(Председник Русије Владимир) Путин жели да земље НАТО-а не буду заштићене, а једине земље Алијансе са којима Русија граничи, осим Норвешке на северу, су Пољска и балтичке земље, да не буде офанзивног наоружања, да не буде Американаца, да у суштини не буде снага НАТО-а. Сматрам да се не можемо сложити са тим“, рекао је Анусаускас након министарског састанка који је одржан у литванском Каунасу.

Како је додао, балтичке земље су затражиле од Америке да подели одговарајуће технологије.
Министар одбране Естоније Кале Ланет рекао је да се веома радује „што ће се у све три земље развијати тај пројекат вишецевних ракетних система који је изузетно важан за регион“.
„То је велики корак напред у развоју наших заједничких капацитета и јачања обуздавања, као и повећања одбрамбене снаге у нашем региону“, констатовао је естонски министар.
Министри одбране балтичких земаља такође су разговарали о питањима регионалне безбедности, сарадње у форматима ЕУ и НАТО-а, пренела је агенција.
Подсетимо, руски председник је раније говорио о „црвеним линијама“ за Русију и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе.
Такође је истакао и да све чешће у близини руских граница лете стратешки бомбардери опремљени „веома озбиљним оружјем“ што, како је рекао, такође прелази одређене границе.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
РУСИЈА
„Да им не падне на памет“: Путин подсетио Запад на црвене линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала