- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија треба да унапређује Оружане снаге, војна ситуација у свету и даље тешка

© Sputnik / Максим БлиновПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Русија треба да настави да унапређује и јача своје Оружане снаге, војна ситуација у свету остаје тешка, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Ослањајући се на чврсту основу створену последњих година, на моћну научно-технолошку подлогу, наравно, морамо да наставимо да унапређујемо и јачамо наше оружане снаге. Тиме ћемо се и даље бавити, војно-политичка ситуација свету остаје тешка: у бројним регионима порастао је конфликтни потенцијал, појавила су се нова жаришта напетости“, рекао је Путин на проширеном заседању колегијума Министарства одбране Русије.
Председник Русије такође је поставио задатак да се следеће године посебна пажња посвети снабдевању трупа високопрецизним оружјем, као и да се коригују програми војних вежби.
„Који су главни задаци на које треба да се фокусирамо следеће године: Прво, потребно је наставити са планским, избалансираним опремањем трупа савременим наоружањем и техником, а посебну пажњу обратити на испоруку високопрецизних система, најновијих обавештајних система и система за навигацију, комуникацију и контролу“, нагласио је Путин.
„Друго. Приоритетни задаци борбено-оперативне обуке треба да буде обучавање на савременом наоружању, као и нових облика и метода деловања трупа. С тим у вези, потребно је извршити корекције у програмима борбене обуке, како би се они узели у обзир наредне године приликом извођења вежби, укључујући и стратешких командно-штабних вежби ‘Восток-2022’“, додао је председник.
Према његовим речима, успех у војној области у многоме зависи од уверености и брзине доношења одлука команданата на свим нивоима.
„Наравно, на свим нивоима треба да буду ефикасни алгоритми дејстава, напредна аутоматика. Али, истовремено видимо да савремени војни сукоби не иду по шаблону, у њима, као и раније, кључну улогу игра командант. Много зависи од његовог знања, искуства и личних квалитета. А победник је онај ко донесе заиста нестандардне одлуке“, објаснио је Путин.
Путин је навео да је удео савременог наоружања у Оружаним снагама Русије већа од 71 одсто, а у нуклеарним – 89 одсто.
„Оружане снаге су јасно и са успехом испуниле све задатке. Настављен је рад на обимној модернизацији војске и морнарице. Као резултат тога, удео савременог наоружања у трупама премашио је 71 одсто, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто“, истакао је Путин.
Према његовим речима, развој најновијег наоружања одвијао се активним темпом, а део њих – системи „Авангард“ и „Кинжал“ – стављени су у борбену службу.
Он је рекао да је ове године ратна морнарица решавала и широк спектар задатака.
„Наши бродови и подморнице су у континуитету вршили борбено осматрање у свим значајним регионима светског океана. Међуфлотна група са далекометном авијацијом успешно је испунила задатке борбене обуке у водама Балтичког и Северног мора у удаљеним подручјима Атлантског и Тихог океана, а групе подморница и других бродова у Северном леденом океану у тешким условима леда“, констатовао је председник.
Руски лидер истакао је и заслуге руских снага у различитим деловима света. Присуство руске војске у Сирији даје опипљив допринос стабилности земље, а захваљујући мировњацима побољшала се хуманитарна ситуација у Карабаху. Широк спектар задатака извршила је и руска морнарица.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Подкаст
Љубинка Милинчић: Путин повукао потез после ког Америка нема куд — да ли је ово мат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала