- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шолц спреман на дијалог: Први разговор Путина и новог немачког канцелара

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са немачким канцеларом Олафом Шулцом, саопштила је прес-служба Кремља.
Руски председник је честитао Шулцу на почетку рада на месту канцелара Немачке. Лидери су изразили заинтересованост за даљи развој билатералних односа и одржавању контаката по различитим каналима.

"Владимир Путин ге је обавестио о руским предлозима за дугорочне, законски утврђене безбедносне гаранције које искључују свако даље кретање НАТО-а ка истоку, као и распоређивање у суседним држава са Русијом офанзивних система наоружања", наводи се у саопштењу.

Шеф државе је изразио наду да ће о руским предлозима бити организовани разговори.
Председник Русије је детаљно објаснио Шолцу садржај нацрта уговора са САД и споразума са НАТО о безбедносним гаранцијама које је руски МИП у децембру предао Вашингтону и његовим савезницима, укључујући Берлин.
Стране су се договориле да наставе размену мишљења о тој и другим темама међународне и билатералне сарадње.
На молбу канцелара током разговора је било говора и о решавању грађанског сукоба у Донбасу. Путин је нагласио да се Кијев и даље упорно избегава да реализације своје обавезе из Минских споразума и самим тим омета одржавање новог самита у "нормандијском формату".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала