- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски министар одбране на мети снажних критика јер није подржао долазак трупа НАТО-а у земљу

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Премијер Бугарске Кирил Петков сматра да изјава министра одбране Стефана Јањева, да није потребно да се у земљу распореде додатне НАТО снаге, његов лични став.
Министар одбране је изјавио да је неопходно да се пажљиво прате акције Русије на источном крилу НАТО-а, међутим, напоменуо је да би распоређивање снага НАТО у Бугарској довело до ескалације напетости.
Према речима премијера, то је изјава Јањева и не представља став државе.

„Питање о повећању војног присуства НАТО у Бугарској није разматрано ни у Савету министара ни са партнерима. Став министра одбране о томе да нема потребе да се војно присуство повећа је његов лични став. Ми смо активан члан НАТО-а, али верујемо да је проблеме боље решавати дипломатијом и мирним путем“, изјавио је Петков након заседања Владе.

Председник парламентарне групе „Демократска Бугарска“ Христо Иванов је такође тражио да се министар одбране Стефан Јањев позове у парламент како би објаснио свој став.
Иванов је разочаран изјавом министра. Према његовим речима, Бугарска не може себи да дозволи да сачува неутралност према „експанзионистичкој политици Кремља“ на Истоку.

„Демократска Бугарска“инсистира ономе шта је договорено у коалиционом споразуму (споразум између ‘Демократске Бугарске’, ‘Наставићемо са променама’, ‘Бугарска социјалистичка партија’ и ‘Постоји такав народ’) у његовој преамбули: Бугарска мора да развија своје потпуно учешће у НАТО-у, али не формално, већ као њен активни члан“, изјавио је Иванов.

Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
РУСИЈА
Бела кућа: Разматрамо појачање источног крила НАТО-а у случају „руске инвазије“ на Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала