- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска комисија покреће поступак против Пољске

© Flickr / www.GlynLowe.comЕвропска комисија
Европска комисија  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европска комисија је одлучила да покрене прекршајни поступак за повреду права против Пољске због озбиљне забринутости у погледу пољског Уставног суда који је раније ове године оценио одредбе ЕУ Уговора као некомпатибилне са пољским Уставим и довео у питање примат ЕУ права.
Комисија такође сматра да Уставни суд Пољске више не испуњава услове независног и непристрасног суда заснованог на законима, како то предвиђа Уговор ЕУ.
"Комисија сматра да су пресуде Уставног суда од 14. јула 2021. и 7. октобра 2021. прекршиле општа начела аутономије, примата, ефективности и једнообразне примене права Уније и обавезујућег дејства пресуда Европског суда правде. Штавише, Комисија сматра да је ова судска пракса у супротности с чланом 19 Уговора о Европској унији који гарантује право на ефикасну судску заштиту, а што за последицу има лишавање пуних гаранција појединаца пред пољским судовима”, наводи се у саопштењу Комисије.
ЕК закључује да је ”ЕУ заједница вредности и права”, а да права Европљана према ЕУ уговорима морају бити заштићена, без обзира где живе у Унији.
Након покретања овог прекршајног поступка Пољска ће имати два месеца да одговори, наводи се у Бриселу, преноси Танјуг.
Уставни суд Пољске - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СВЕТ
Пољска уздрмала ЕУ – стигла реакција Брисела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала