- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Преговори о безбедносним гаранцијама треба да буду усмерени на резултат

© Sputnik / Вячеслав БобковМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Кремљ би желео да се разговори о безбедносним гаранцијама не претворе у процес ради процеса, већ да буду усмерени на конкретан резултат, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Сада је веома важно да управо наше колеге јасно формулишу све главне поруке. Да се преговори не претворе у процес ради процеса. Да би ипак били усмерени на одређени конкретан резултат. Да се не би одуговлачили“, рекао је Песков.
У ставу Русије о безбедносним гаранцијама постоје фундаментални моменти, али Москва је заинтересована за преговоре како би се разматрали међусобни ставови, додао је он.
„Постоје принципијална питања везана за процесе који угрожавају безбедност Русије. Али у сваком случају, као што је јуче рекао и сам (Владимир) Путин, ми смо заинтересовани за преговоре. Ми желимо ове преговоре. И наравно, преговоре да би се разговарало о међусобним позицијама“, објаснио је портпарол.
Он, међутим, није одговорио на питање од каквих принципа Москва није спремна да одустане.
Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио да ће почетком следеће године бити одржана прва рунда преговора Русије и САД о безбедносним гаранцијама.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РУСИЈА
Русија: У НАТО знају да не блефирамо, потребан хитан одговор на предлог о гаранцијама безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала