- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: У јануару преговори са Вашингтоном о безбедносним гаранцијама

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Сергеј Лавров не верује да САД и НАТО игноришу руске иницијативе о безбедносним гаранцијама и додао да ће почетком јануара следеће године бити одржана прва рунда преговора Русије и САД о безбедносним гаранцијама.
„Не бих рекао да се наше иницијативе (о безбедносним гаранцијама) игноришу“, рекао је он у интервјуу за РТ.
„Јуче је о томе детаљно говорио председник (Владимир) Путин. Говорећи на проширеном колегијуму Министарства одбране, поменуо је да је током последњег телефонског разговора, видео-конференције са председником (САД Џозефом) Бајденом они разговарали о тој теми. Председник Бајден изразио је спремност да сагледа оне забринутости које је покренула руска страна“, рекао је министар и додао да је Русија представила „своје виђење могућих споразума“.
Министар је навео да се Москва нада да ће у јануару одржати састанак са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама, а Москва ће такође изнети питање безбедносних гаранција на платформу ОЕБС-а.
„Планирамо да у догледно време, желимо то да урадимо и у јануару, да искористимо преговарачку платформу за разговор о другом документу – нацрту споразума између Русије и земаља НАТО-а (о безбедносним гаранцијама)“, објаснио је Лавров.
Лавров је истакао да ће почетком јануара 2022. бити одржана прва рунда преговора Русије и САД о безбедносним гаранцијама.
Он је назвао пословном реакцију САД на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.
„Што се тиче праве реакције, не реторичке... већ праве реакције наших америчких колега, рекао бих да је пословна. Одржан је низ разговора на нивоу спољнополитичких помоћника председника Русије и Сједињених Америчких Држава, а као резултат још једног контакта, у суштини су договорени организациони модалитети даљег рада“, додао је министар.
Према његовим речима, преговори Русије са САД и НАТО-ом о безбедносним гаранцијама не могу бити бескрајни.
„Наравно, многи се питају ‘шта ако’? Американци су рекли да су у нашим документима садржане бројне забринутости, спремни су да разговарају, а један део је неприхватљив... Они и сами имају своје забринутости. Ми смо спремни да их разматрамо, али нам још нису представљене“, рекао је Лавров.
Како је навео, уколико постоји разумевање по организационој страни ствари о садржају преговора, има још много посла.
„Али, како је рекао председник, он не може да се води бескрајно“, закључио је Лавров.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Седница колегијума Министарства одбране Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РУСИЈА
„Одговор ће бити жесток“: О чему је Путин разговарао са војним врхом Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала