- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Русија не блокира рад „нормандијског формата“

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Русија не блокира рад „нормандијског формата“ у Украјини, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Са становишта здравог цинизма, чини ми се да су веома индикативни преговори о којима говоримо (објављена преписка) и који у потпуности оповргавају тврдње изнете пре него што смо открили наше карте, да Русија наводно на сваки начин блокира рад ‘нормандијског формата’. То није тако“, рекао је Лавров у интервјуу за РТ.
Руски министар позвао је своје колеге из Немачке и Француске да утичу на Кијев у реализацији Минских споразума о Донбасу, што ће одвратити Париз и Берлин од вештачке забринутости због непостојеће ескалације.
„Али стално постоје претње, претње, претње. Мислим да су то безразложне претње. Боље би било да се наше европске колеге позабаве својим директним обавезама. Француска, у овом случају, наравно, са Немачком треба да примора Кијев да реализује Минске споразуме и не одвлачи пажњу, као што Запад покушава да уради, користећи као димну завесу оптужбе против Русије да ми подстичемо ескалацију и да само што нисмо освојили или цео Донбас, или део Донбаса, па чак и целу Украјину“, истакао је Лавров.
Како је приметио, Русија је својим западним колегама објаснила шта руске оружане снаге раде на својој територији, док Запад није дао никакво јасно објашњење шта његова техника ради управо на границама Руске Федерације, а посебно у Балтичким државама и на Црном мору.

Русија ће дати одговарајући одговор на све провокације у Украјини

Министар је додао да Русија није заинтересована за сукобе и не жели рат, али да ће своју безбедност обезбеђивати средствима која сматра нужним.
„Наша филозофија је одавно позната, садржана је у стиховима чувене песме ‘Да ли Руси желе рат’. Ми не желимо рат, председник (Русије Владимир) Путин је још једном рекао да нам сукоби нису потребни и да се надамо да нико други такође не види сукобе као жељени правац деловања. Чврсто ћемо осигуравати своју безбедност средствима која сматрамо нужним. И упозоравамо усијане главе, а таквих има много и у Украјини, а и на Западу“, нагласио је министар.
Рачуницу Кијева и Запада назвао је веома једноставном: распоређивањем трупа близу руских граница желе да наруше равнотежу у региону.
„Путин је јуче на колегијуму Министарства одбране врло јасно рекао: ми имамо све потребне капацитете да пружимо одговарајући, укључујући војно-технички, одговор на све провокације које би се могле десити око нас“, нагласио је дипломата.
Он је такође изразио забринутост што Париз и Берлин подржавају Кијев који крши Минске споразуме.
Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да се у последње време изобличавају позиција Москве, њена улога у решавању унутрашњег украјинског сукоба и ставови о могућем министарском састанку у „нормандијском формату“ (Русија, Украјина, Француска и Немачка) о решавању ситуације у Украјини. С тим у вези, Министарство је објавило преписку Лаврова са колегама из Француске и Немачке.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
„Нормандијски формат” преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Лавров о преписци са немачким и француским колегом: Она показује да Кијев саботира Минске споразуме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала