- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Помоћ показана на делу: Патријарх Порфирије уручио Признање новинарки Спутњика Сенки Милош /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије и новинарка Спутњика Сенка Милош
Патријарх Порфирије и новинарка Спутњика Сенка Милош - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Његова светост патријарх српски господин Порфирије уручио је данас у крипти Храма Светог Саве у Београду новинарки Спутњика Србија Сенки Милош Захвалницу за љубав према Православној Цркви, на делу показаној кроз помоћ и допринос унапређењу православног образовања и васпитања у Србији.
Захвалнице су додељене и појединим директорима основних и средњих школа за побољшавање положаја веронауке у образовном систему Србије, а ово је први пут да је уручена и једном новинару, односно новинарки наше куће.
Сенка Милош је новинарка Спутњика посвећена друштвеним и културним темама, са посебним освртом на живот нашег народа и Цркве у земљи, региону и расејању.
"У погледу положаја и улоге верске наставе у нашем друштву, пружила је велики допринос, не само благовременим и објективним извештавањем о темама које су у вези са верском наставом, него и бригом да се у најширој јавности чује глас свих представника традиционалних Црква и верских заједница у Републици Србији", наведено је приликом доделе захвалница.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије с новинарком и уредницима "Спутњика Србија".
Патријарх Порфирије, Љубинка Милинчић, Сенка Милош и Предраг Васиљевић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Патријарх Порфирије с новинарком и уредницима "Спутњика Србија".
Она је истакла да у епохи заштите свих људских права већ годинама влада ћутање о једној великој групи којој нису обезбеђена ни она основна:
"Вероучитељи 20 година немају сигурност на свом послу. Не ради се само о 2.500 вероучитеља. Реч је о више од 2.000 породица које не могу да планирају. Поред те неправде, они тихо, без галаме и претњи штрајком и медијског експонирања, сваког дана раде с нашом децом. Вероучитељи су омиљени учитељи у свакој школи зато што се баве суштинским стварима. Баве се нашом децом, слушају њихова промишљања на сиштинске теме. Сигурна сам да ће држава после 20 година имати слуха за овај проблем иако се њен одговор чека већ два месеца и да ће доћи на дневни ред у најскорије време".
Говорећи на свечаности у храму Светог Саве, патријарх Порфирије указао је на незавидан статус верске наставе у образовном систему Србије и проблеме с којима се суочавају вероучитељи.
"Статус вероучитеља у најмању руку треба да буде исти као и статус свих других наставника и учитеља тј. да они буду равноправни запосленици институција у којима ради. На неки начин, вероучитељи су дискриминисани и можда не постоји ниједна друга професија у нашем друштву која трпи ту врсту дискриминације. Ја сам сигуран, с обзиром да смо отворили то питање и да то видим као личну моралну обавезу према вероучитељима, да ћемо ускоро наћи одговарајући модел да ову нашу амбицију и истинску потребу реализујемо што пре, а да тиме ни на који начин угрозимо било кога и било шта", казао је патријарх Порфирије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије указао је на незавидан статус верске наставе у образовном систему Србије.
 Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Патријарх Порфирије указао је на незавидан статус верске наставе у образовном систему Србије.
Повод за свечаност у Храму Светог Саве је јубилеј – две деценије од увођења верске наставе у образовни систем Србије. Патријарх је подсетио да је питање верске наставе у Србији изван политике и било чега другог и да некадашњи премијер Зоран Ђинђић, у време увођења овог предмета, није калкулисао.
"Дужни смо, на првом месту, да се захвалимо свима онима који су учествовали у враћању веронауке у школе, а сигурни смо да они то нису учинили из било каквих идеолошких или политиканских разлога, него да су у стицају датих околности разумели који је смисао и значај верске наставе за младе нараштаје. Све оно што се у Закону о образовању наводи као циљеви образовања могло би се у највећем делу наћи управо у верској настави", истакао је патријарх Порфирије.
Захвалнице су, поред директора школа и новинарке Спутњика, примили и најбољи вероучитељи у Србији. Додели захвалница присуствовао је министар просвете Бранко Ружић.
"Захвалница коју смо добили од наше светости патријарха Порфирија у ствари је захвалница свим вероучитељима за њихов труд и рад у основним и средњим школама у којима раде. Та захвалница нам даје потврду да нешто у шта верујемо и волимо и трудимо се да пренесемо деци с којом радимо није наша заслуга, него на првом месту заслуга нашег Господа и да је то у ствари потврда да смо ми ту 'проводници' свега онога у шта покушавамо да верујемо", рекао је Немања Протић, вероучитељ ОШ "Дринка Павловић".
© Sputnik / Лола ЂорђевићВероучитељ Немања Протић
Вероучитељ Немања Протић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Вероучитељ Немања Протић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала