- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Предлог из Сарајева да се Орбану забрани улазак у БиХ након изјава о Српској

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Наша странка из БиХ покренула је иницијативу да се мађарском премијеру Виктору Орбану забрани посета Сарајеву након његових изјава на конференцији за медије у уторак, међу којима је најављена финансијска помоћ Републици Српској и противљење увођењу санкција српском члану председништва БиХ Милораду Додику које је предложила Немачка.
Из те странке Орбана су назвали расистом, због, како тврде, изјава о муслиманима.
"Виктор Орбан је својим питањем како у Европску унију интегрисати два милиона муслимана, притом мислећи на прикључење Босне и Херцеговине Европској унији, још једном доказао да није ништа друго него најобичнији расиста", саопштено је из Наше странке.
Они сматрају да ће такве констатације допринети порасту евроскептицизма, а како наводе, посебно јер долазе након најављене финансијске помоћи Додику.
"Међутим, с обзиром на чињеницу да то питање поставља као један од лидера Европске уније, неопходно је одређење и осталих лидера о тој теми да видимо ко дели а ко не његов став. Да ли још неко мисли да су муслимани проблем за Европску унију? Орбану се не сме допустити да буде усамљени глас кад су муслимани Босне и Херцеговине у питању, јер ћутање о томе је знак одобравања. Онда с правом и муслимани, али и сви људи којима су антифашизам и антирасизам темељни морални оријентири немају ниједан разлог да се окрећу ка Европској унији. Овакве изјаве допринеће порасту евроскептицизма. Тим више јер долазе након најављене финансијске помоћи Милораду Додику", наводе они.
Орбана је у посету Сарајеву, иначе, позвао председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Орбан: Дефинитивно треба да спречимо санкције против Додика
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Орбан потврдио да Мађарска улаже 100 милиона евра у Републику Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала