- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о америчким оптужбама: Ако је неко кршио правила СТО, онда је то сам Вашингтон

© Sputnik / Алексей ВитвицкийАмблем Светске трговинске организације (СТО) у близини седишта организације у Женеви
Амблем Светске трговинске организације (СТО) у близини седишта организације у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Ако је неко и кршио правила Светске трговинске организације (СТО), то је сам Вашингтон, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поводом оптужби САД на рачун Москве за наводно кршење правила те организације.
Она је на Јутјуб каналу „Соловјов уживо“ прокоментарисала саопштење канцеларије трговинске представнице САД Кетрин Тај да америчке власти у замени увоза и преференција за робу и услуге домаће производње виде одступање Русије од норми Светске трговинске организације и да намеравају да раде на контрамерама кроз СТО.
Према речима Захарове, Москва је оптужена за протекционизам руске робе и кршење правила СТО због тога што одговара на санкције.

„Америчка трговинска представница мисли да је руска замена увоза удар на правила СТО. Вероватно или не зна или је заборавила да је замена увоза одговор на унилатералне санкције, између осталог, Европске уније, која је те санкције усвојила под притиском Сједињеним Америчких Држава, што се сазнало пре неколико година“, истакла је портпаролка.

С тим у вези, она је навела ко заправо одступа од норми Светске трговинске организације.
„Какве везе СТО има са тим? Ако је неко и кршио правила организације, то су САД и ЕУ, својим унилатералним санкцијама“, закључила је дипломата.
Односи Русије и западних земаља погоршали су се због ситуације у Украјини и око Крима, који се поново ујединио са Русијом након референдума одржаног на полуострву. Запад је Русији, оптужујући је за мешање, увео санкције.
Москва је предузела контрамере, покренула политику замене увоза и више пута изјављивала да је контрапродуктивно разговарати са њом језиком санкција. Русија је такође у више наврата изјављивала да није страна у сукобу у Украјини ни предмет Минских споразума.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РУСИЈА
„Мере без преседана“: Америка разматра могућност забране извоза телефона у Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала