- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД: Русија одговорна за ескалацију напетости у Украјини

© AFP 2023 / VOLODYMYR SHUVAYEVУкрајински војници у тенковима у Доњецку
Украјински војници у тенковима у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент позвао је Русију да прекне да користи „лажну и провокациону реторику“ након изјаве руског министра одбране Сергеја Шојгуа о ситуацији у Украјини.
„Насупрот изјавама руског министра одбране, Русија и силе које је подржавају одговорне су за ескалацију напетости, а не Украјина или Сједињене Америчке Државе“, написао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс на свом Твитеру.
„Позивамо Русију да престане да користи лажну, провокациону реторику и предузме ефикасне кораке за деескалацију напетости како би се створила позитивна атмосфера за дискусију“, рекао је Прајс. Он није прецизирао које тачно речи руског министра поводом ситуације у Украјини коментарише.
Са своје стране, Пентагон је истакао да није тачна изјава руског министра одбране Сергеја Шојгуа да америчке приватне војне компаније припремају провокације хемијским супстанцама на истоку Украјине.
„Ове изјаве министра Шојгуа су потпуно неистините“, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби новинарима, али није одговорио на питање како то зна.
Кирби је додао да амерички министар одбране Лојд Остин није разговарао са Шојгуом у светлу ескалације тензија око Украјине.
Говорећи у уторак на проширеном заседању колегијума руског Министарства одбране, Шојгу је рекао да се око 120 припадника америчких приватних војних компанија налази у Доњецкој области Украјине и да су „цистерне са неидентификованим хемијским компонентама достављене ради вршења провокација у градови Авдијевка и Красни Лиман“.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе. У Русији су ове оптужбе у више наврата демантоване, истичући да се углавном користе као изговор за довођење више снага и технике НАТО-а на границе земље.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РУСИЈА
Западне земље пребацују милитанте у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала