- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шеклер: Спутњик можда највише отпоран на мутације коронавируса

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Микробиолог Миланко Шеклер изјавио је да се у медијима није појавио битан податак који је објавио произвођач вакцине Спутњик, а који показује да је њихова вакцина можда највише отпорна на мутације коронавируса.
На питање како оцењује да је Израел увео и четврту дозу вакцине, др Шеклер је у Дану уживо Н1 рекао:
„Четврту дозу увео је Израел који користи само Фајзер. Ја сам увек заступао тезу да је комбинација вакцине увек боља, али они упорно иду даље са Фајзером и дошли су и до четврте дозе. Ја лично мислим да подаци указују да Фајзер има губитак неутрализације 40-так пута, Модерна 40, 60 у неким истраживањима до 80 пута, а Спутњик три до седам пута. То се није појавило у медијима – да је објавио Спутњик да је њихова неутрализација опала за три до седам пута. То је битан податак јер говори да је можда он највише отпоран на мутације“, рекао је Шеклер.
Он је нагласио да је у борби против омикрон соја важан ћелијски имунутет од вакцина које користимо и да ли смо већ преболели коронавирус.
„Ћелијски имунитет – на њега се треба ослонити, комбинација вакцинације, инфицирање и примена мера даје резултате. Многи су примили и три вакцине, неки су се инфицирали и тако организам ствара имунолошку одбрану и јача капацитете. Ко је вакцинисан и прележао је вирус, његове имунолошке снаге су веће од оног ко није преболео, ни вакцинисан. За њега је ово тек почетак пандемије“, рекао је Шеклер.
Он је нагласио да код омикрона морамо да схватимо, да иако је од њега мања смртност – да је за оног ко умре смртност 100 посто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала