- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заев поднео оставку на место премијера Северне Македоније

© Фото : Facebook/Zoran Zaev/PrintscreenЗоран Заев подноси оставку на место премијера Северне Македоније после локалних избора
Зоран Заев подноси оставку на место премијера Северне Македоније после локалних избора - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Премијер Северне Македоније Зоран Заев поднео је оставку на место председника владе те државе.
Заев је у писму које је доставио председнику Собрања навео да је његова оставка „логичан корак после резултата локалних избора“ и „преузимање одговорности за изборне резултате“.
„Резултати последњих избора, иако су они били локални, имају националну политичку тежину с обзиром на политички моменат у ком се наша земља налази. У оваквим условима, за мене лично и за мене као премијера, зарад политике у коју верујем, политички неодговорно и неоправдано пред народом и земљом било би да ја наставим да водим владу на евроатлантском путу. Мислим да ће други премијер из редова СДСМ то моћи да уради на најбољи могући начин, са успехом и за грађане и за државу“, наводи се у оставци Зорана Заева, објављеној на сајту македонског парламента.
Заев наводи да „оставком преузима одговорност и жели да примером покаже како је потребно доносити храбре одлуке када је то неопходно“ и да на тај начин жели да да „допринос јачању демократских капацитета“, али и пошаље поруку „будућим лидерима да буду свесни своје грађанске дужности када преузму бригу о земљи“.
Северномакедонски премијер у оставци поручује да „демократија значи и одговорност“ те је оставку поднео како би „наша западноевропска идеја наставила да се развија“ и како би „прогресивни концепт у земљи био освежен и ојачан“ и „не би био поражен на националном нивоу“, те да „настави да се бори за напредак Северне Македоније, у име слободе, демократије, различитости, добросуседства, НАТО-а и за лакши и бржи почетак преговора са ЕУ“.
Подсетимо, Заев је одмах после локалних избора крајем октобра, на којима је његов СДСМ изгубио у већем броју општина и градова, међу којима је и Скопље, рекао да подноси оставку.
Међутим, он се касније предомислио и тада одустао од оставке.
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
РЕГИОН
Да ли је Зоран Заев завршио каријеру: Kрај, али...
Зоран Заев, премијер Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
РЕГИОН
Ко је рекао — оставка? Зашто Заев одуговлачи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала