- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Алергија на „Северни ток 2“ разлог америчких провокација на Црном мору

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
Пратите нас
Провокације земаља НАТО-а у региону Црног мора засноване су, између осталог, на „страшној алергији“ Америке на пројекат „Северни ток 2“ који је користан за целу Европу, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Портпаролка је скренула пажњу на речи немачке министарке спољних послова Аналене Бербок која је раније изјавила да не искључује могућност да би ескалација на граници Русије и Украјине могла да утиче на судбину пројекта „Северни ток 2“.

„Све провокације Алијансе у својој основи поново садрже страшну алергију САД и уопште НАТО заједнице, многих представника НАТО-а, на пројекат гасовода 'Северни ток 2' који је енергетски исплатив пре свега за читаву Европу“, рекла је Захарова на Јутјуб каналу „Соловјов лајв“.

Према речима дипломате, чланице Алијансе су споља признале да је „немогуће да наставе да отворено врше политички притисак” и да агресивна реторика и уцене такође нису донеле очекивани резултат, а сада су прешле на „другачије кораке“.
„И те провокације чланица НАТО-а у Црноморском региону показује истинитост њихових намера“, констатовала је Захарова.
Коментаришући оптужбе Вашингтона на рачун Москве за ескалацију око Украјине, Захарова је истакла да ће Русија увек бити за нешто крива у очима Америке.

„Схватате, по њиховом мишљењу ми увек грешимо. Криви смо само зато што су они вечно гладни. Очигледно и због наших ресурса, наше територије, независне спољне политике, нашег одбацивања мешања у наше унутрашње ствари и, у принципу, наше подршке међународном правном систему“, закључила је она, додајући да ће Москва изазивати незадовољство, јер САД „не желе да играју по правилима која су заснована на праву“.

Русија је више пута саопштила да је „Северни ток 2“, против којег се активно залажу САД и Украјина, комерцијални пројекат који је исплатив за Европу и позвала да се престане са помињањем гасовода у контексту политизације.
Москва је поводом оптужби Запада да Русија наводно планира да изврши „инвазију на Украјину“ у више наврата нагласила да не представља претњу ни за кога и да не намерава никога да нападне.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
РУСИЈА
Захарова о инциденту изнад Црног мора: Америка и НАТО не могу некажњено да ризикују људске животе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала