- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астроном објашњава: Зашто у Пироту сване пре 7, а у Ужицу не

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Bojanalv/Cropped photo / Излазак Сунца над Авалом
Излазак Сунца над Авалом - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Разлика у термину изласка Сунца у Србији може да се креће између 15 минута и готово пола сата у различитим крајевима Србије.
Србија се налази у средњеевропској временској зони. Сребрна глава на југоистоку Србије, на граници са Бугарском је најисточнија тачка наше земље, а најзападнија тачка је Бачки Брег на северозападу.
Пошто се Србија простире на око четири степена географске дужине, то доводи до неких петнаестак минута разлике када ће сванути на истоку, а када на западу, објашњава астроном Владимир Ђошовић са Катедре за астрономију Математичког факултета у Београду.
„Међутим, мора се узети у обзир и моменат географске ширине, тако да ако се погледа разлика када ће да сване на Сребрној глави, а када у Бачком Брегу, може да дође до разлике и од 25 минута до пола сата”, додаје астроном.
Пошто је Србија на самој граници средњеевропске зоне, са Бугарском и Грчком постоји временска разлика од једног сата, али се чини да је време код нас сличније овим државама, него Западној Европи, односно Француској и Шпанији, са којима смо у истој временској зони, па се многи питају зашто је то тако.
Ђошовић објашњава да пошто дан траје 24 часа, а пун круг износи 360 степени, значи да једна временска зона заузима неких петнаестак степени. Пошто нулти меридијан пролази кроз опсерваторију у Гриничу, онда је седам и по степени на запад и седам и по степени на исток од Гринича прва часовна зона.
„Али не можемо да поделимо једну земљу на пола, па да један део буде у једној временској зони, а други у другој, зато је направљен компромис. Тако, пошто се Србија налази на самом рубу централно-европске зоне, а с друге стране имамо Шпанију, која се налази на другом рубу те зоне, тако је већа разлика између изласка Сунца у Србији и у Шпанији, него што је то случај у Србији и Румунији која припада другој временској зони”, наводи Ђошовић.
У тренутку пролећне или јесење равнодневице. ефекат географске ширине је занемарљив, јер се Сунце налази на еклиптици и нема утицаја географске ширине, већ само географске дужине, тако да тада разлика између истока и запада не буде већа од петнаестак минута.
Тада се најбрже и мења дужина обданице, неких три минута по дану, а сада смо у фази краткодневице која је била пре пар дана, када се дужина обданице мења свега пар секунди.
Обданица је 21. децембра трајала 8 сати и 47 минута, али треба имати у виду да због ефекта рефракције, преламања Сунчевих зрака када пролазе кроз атмосферу, имамо утисак да је свануло и пре него што се Сунце стварно појави на хоризонту, каже Владимир Ђошовић, астроном са Катедре за астрономију Математичког факултета у Београду, преноси РТС.
Ватромет - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2020
Нова година не почиње свима 1. јануара: Када се и како празнује широм света
Јахорина - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
СРБИЈА
Стиже зима и трајаће 89 дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала