- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астрономи открили 170 соларних избеглица

CC0 / Pixabay / Квазар
Квазар - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Међузвездани простор је гробље изгубљених планета које лебде далеко од било које звезде. Новим приступом заснованим на десетинама хиљада слика прикупљених у објектима Европске јужне опсерваторије идентификовано је чак 170 потенцијалних „одметнутих“ светова у нашем углу галаксије.
Ако се потврди да је већина тих тела планете, то би значило да је Млечни пут препун соларних избеглица.

„Могло би постојати неколико милијарди ових плутајућих џиновских планета које слободно лутају Млечним путем без звезде домаћина“, каже Ирв Боуи, астроном из Лабораторије за астрофизику де Бордо у Француској.

Све планете луталице започињу своје постојање у истим вртлозима гаса и прашине који стварају типичан соларни систем, али неки од ових облака материје могу бити премали да би формирали звездани систем.
Колико је ових планета настало без звезде, а колико је избачено из свог гнезда, односно из свог соларног система, тешко је рећи.
Пошто је извесно да су планете, оне не сијају жестином звезде. Одвојене од Сунчевог система, немају ни орбиталну путању која би их иначе идентификовала као егзопланету.
Већину њих видимо као рупе у простор-времену јер њихова масивна тела накратко искривљују позадинско светло звезде, преноси Сајенс алерт.
Оно што нам је заиста потребно је поприличан узорак луталица којима се можемо враћати изнова и изнова да бисмо их пратили и анализирали.
Астрономи су успели да пронађу тако велики број лутајућих планета, наводећи чињеницу да новоформирана тела настављају да зраче топлоту много милиона година после нестанка. Након анализе знакова ниског зрачења са слика са ЕСО-ових моћних телескопа, успели су да прикупе огроман број кандидата за изгубљене светове.
Питање је да ли ће се сви ови кандидати показати као заиста лутајуће планете. Од њих 170, могуће је да само 70 упадне у ту категорију.
Студија под називом „Богата популација слободно плутајућих планета“ у удружењу младих звезда Горњег Шкорпијона објављена је у часопису „Нејчер астрономи“.
Два Сунца – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли наше Сунце има злог брата близанца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала