- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Белгија затвара нуклеарне електране 2025. године

CC0 / Pixabay / Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Белгијска влада је постигла ноћас споразум којим се потврђује да ће нуклеарне електране у земљи бити затворене 2025. године, али ће држава наставити да улаже у технологију нуклеарне енергије, објавили су белгијски јавни сервиси РТБФ и ВРТ.
Расправа о овој теми је трајала недељама у коалиционој влади Белгије, коју чини седам партија, при чему су Зелени остали одлучни да се поштује закон из 2003. који предвиђа гашење нуклеарних електрана, док су либерали из француског говорног подручја били за то да два најновија реактора остану отворена, преноси Ројтерс.
Двема белгијским нуклеарним електранама, са укупно седам реактора, управља француска компанија „Анжи“, преноси Танјуг.
Након разговора током ноћи, кључна група министара је постигла компромис према којем ће последња постојећа нуклеарка бити затворена 2025. године, под условом да Белгија уложи 100 милиона евра (113,4 милиона долара) у истраживање будуће нуклеарне енергије, са нагласком на мање модуларне реакторе, пренели су белгијски медији.
Белгија тек треба да утврди како да надокнади мањак електричне енергије, а једна од опција су гасна постројења. Одлука о томе може бити донета до марта.
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Одобрена дозвола за највећу нуклеарку у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала