https://sputnikportal.rs/20211223/da-li-je-opasno-podgrevati-hranu-u-mikrotalasnoj-rerni-1132727378.html
Да ли је опасно подгревати храну у микроталасној рерни?
Да ли је опасно подгревати храну у микроталасној рерни?
Sputnik Србија
Стручњаци немају јединствен став по питању колико је штетно по здравље да се храна подгрева у микроталасној пећници, објашњавају руски нутриционисти Елена... 23.12.2021, Sputnik Србија
2021-12-23T17:34+0100
2021-12-23T17:34+0100
2021-12-23T17:34+0100
русија
русија
здравље
храна
микроталасна
руски доктори
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_0:93:3311:1955_1920x0_80_0_0_3eb43c8aad5198aa6f87dec9de102e3e.jpg
Према његовим речима, за подгревање хране у микроталасној се морају користити посуде од термо пропусног стакла. Требало би имати у виду да било који облик обраде намирница мења структуру хранљивих влакана, чак и приликом кувања.Докторка Мотова сматра да је једини ефекат који микроталасна производи на храну је обично загревање које се ни по чему не разликује од било ког другог начина загревања хране, на пример приликом пржења или печења.
https://sputnikportal.rs/20211213/ruska-doktorka-upozorava-za-koga-je-opasno-da-jede-banane-1132252084.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_289:0:3020:2048_1920x0_80_0_0_98f3ae2f63a725480a55bbeccf8cb6ac.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, здравље, храна, микроталасна, руски доктори
русија, здравље, храна, микроталасна, руски доктори
Да ли је опасно подгревати храну у микроталасној рерни?
Стручњаци немају јединствен став по питању колико је штетно по здравље да се храна подгрева у микроталасној пећници, објашњавају руски нутриционисти Елена Мотова и Павел Терехов.
„Једни тврде да је грејање у микроталасној штетно. Наводе да се губи вредност намирница, смањује ниво витамина у њима, као и корисних својстава. Неки производи постају токсични и тешки за пробавни систем. Међутим, други експерти имају супротно мишљење. Сматрају да се производи лакше варе, греју се без примене масти и троши се мање времена на подгревање хране“, рекао је за Спутњик доктор Терехов.
Према његовим речима, за подгревање хране у микроталасној се морају користити посуде од термо пропусног стакла. Требало би имати у виду да било који облик обраде намирница мења структуру хранљивих влакана, чак и приликом кувања.
Докторка Мотова сматра да је једини ефекат који микроталасна производи на храну је обично загревање које се ни по чему не разликује од било ког другог начина загревања хране, на пример приликом пржења или печења.
„Микроталасно зрачење није јонизујућа радијација, односно, не одваја електроне из атома и не дели језгро елемената. Микро таласи делују на наш организам исто као што делују и на храну. Вода, која се налази у храни се загрева под утицајем микро таласа. Иако микро таласи брзо одлазе у атмосферу, микроталасне су направљене тако да спречавају чак и минимално „цурење“, изјавила је нутриционисткиња.