- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин - Sputnik Србија

Путин: Русија се не може победити /видео, фото/

Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин одржао је велику годишњу конференцију за новинаре на којој је сумирао резултате рада у протеклој години. Конференција је ове године трајала 3 сата и 56 минута, а шеф државе је одговорио на 55 питања.
Најважније теме о којима је причао председник Русије.

О потенцијалној кризи

„Опоненти Русије вековима су говорили да се ова земља не може победити, већ само уништити изнутра“, одговорио је Путин, на питање новинара Би-Би-Сија да ли се плаши велике кризе, револуције у Русији.
Према речима шефа руске државе, земља је уништавана током Првог светског рата и 90-их година прошлог века, када је сламан Совјетски Савез.
„То су урадили они који су служили туђим интересима који нису повезани са интересима руског и других народа“, нагласио је председник.

О економији и пандемији

„Неће бити тешко рећи да се наша привреда, суочена са изазовима заразе вирусом корона и неопходним принудним ограничењима с тим у вези... ипак показала мобилизованијом и спремнијом за такве шокове од многих других развијених економија света... чак и ако се узме у обзир Г20. Наша стопа економског пада била је три одсто, што је много ниже него у многим водећим светским економијама и ми смо се опоравили много брже од других земаља“.

О резултатима године

„Генерално, сматрам да и рад Владе и рад Централне банке заслужују задовољавајућу оцену. Резултати су позитивни“. Тако ће БДП Русије до краја 2021. порасти за 4,5 одсто, реални приходи грађана порасти за 3,5 одсто у односу на пад претходне године, а незапосленост ће, упркос одређеним тешкоћама, бити нижа него пре пандемије – око 4,4 одсто, рекао је Путин.
Осим тога, „веома добри су показатељи у грађевинарству, рекордне цифре – 90 милиона квадратних метара“: „Ово је први пут да је такав резултат постигнут у модерној историји Русије“, навео је председник.

О повећању стопа

„Знам за незадовољство реалног сектора због повећања каматних стопа, али ако то не урадимо, може нам се десити као у Турској... Морамо пажљивије да користимо овај инструмент. Али Централна банка води самосталну политику. Можда ће вас изненадити, али не мешам се у рад Централне банке, али га оцењујем позитивно“.
„Мислим да у принципу (у финансијској политици) налазимо златну средину“.

О енергетској кризи у Европи

„Говорили смо, хоћу да поновим, да не треба рушити дугорочне уговоре. Не, Европска комисија нам је тврдила да треба да пређемо на тржишне односе, тржиште ће се регулисати. Ево регулисало се – више од две хиљаде (долара) за хиљаду кубних метара. Ето вам сад“.
„Нека се (Европљани) баве својим проблемима и на време на њих одреагују и не мисле да су тако паметни. Проблеме које су сами себи створили треба да решавају они. А ми смо спремни да помогнемо, што и радимо. Тако је ‘Гаспром’ повећао испоруке Европи и то је уопште једина компанија на свету која се овако понаша“.

О вакцинацији

„Имамо (колективни имунитет) 59,4 одсто. То је колективни имунитет – и оних који су прележали и оних који су вакцинисани. Око 70 милиона људи примило је прву вакцину, више од 70 милиона је добило две. Али то није довољно – потребан нам је имунитет од 80 одсто. Неке земље већ говоре о колективном имунитету од 90 одсто“.

О ситуацији у Донбасу и гласинама о могућем сукобу са Украјином

„Стиче се утисак да се можда (на југоистоку Украјине) спрема трећа војна операција – и нама унапред говоре да се не мешамо, иначе ће уследити неке санкције“.
„Друга варијанта – на тим територијама желе да створе неку АнтиРусију“.
„Али сукоб није наш избор, ми га не желимо“.

О ширењу НАТО-а на исток

„Немогуће је тако живети и развијати се. Стога смо поставили строг услов – нема више ширења НАТО-а на исток... Све у свему, за сада видимо позитивну реакцију. Амерички партнери кажу да су спремни да наставе преговоре почетком следеће године у Женеви“.
За разлику од претходне године, конференција није одржана у онлајн формату, већ су новинари Путину директно постављали питања.
Пандемија вируса корона, ипак, је наметнула нека ограничења, па је сада, за разлику од ранијих година када је акредитацију добијало и више од хиљаду новинара, тај број био ограничен на 507 уз обавезан ПЦР тест и дистанцу од метар и по између столица.
Председник, иначе, не ограничава новинаре у избору тема за питања. Она се, по правилу, тичу разних области унутрашње и спољне политике Русије, понекад и личног живота шефа државе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:08 23.12.2021
Конференција је завршена
Велика конференција за новинаре председника Русије Владимира Путина ове године је трајала 3 сата и 56 минута, а шеф државе је одговорио на 55 питања.
14:08 23.12.2021
Путин је на крају конференције честитао свима предстојећу Нову годину и напустио салу.
14:06 23.12.2021
Питање агенције Спутњик о Авганистану: Да ли Русија признаје талибанску владу?
Путин би желео да ситуација у том региону буде стабилна, за Русију „то није празно питање“ – власти страхују од продора екстремиста у пограничне централноазијске земље и ширење авганистанских опијата.
У питању признавања мора се полазити од стварности. Земље које су направиле највећу штету требало би да помогну авганистанском народу. На пример, одмрзавање девизних резерви – авганистанских фондова у америчким банкама, додао је Путин.
(Талибан је организација која је под санкцијама УН због терористичке активности)
13:59 23.12.2021
Шта може донети оптимизам и срећу у 2022. години?
„Реализација наших планова. Шта друго? То је смисао нашег рада. Да људима учинимо живот бољим“, одговорио је Путин.
Према његовим речима, сада не треба да размишљамо о „политичким плановима за 2024. годину“, већ да решимо проблеме пензионера, да подигнемо животни стандард Руса.
13:57 23.12.2021
САД не могу да обуздају Кину
Сједињене Америчке Државе неће моћи да обуздају развој Кине, то морају да схвате, рекао је руски председник.
„То је покушај обуздавања. Али то је погрешна политика. Као што је грешка покушавати да се у том случају спорт искористи за решавање неких политичких питања. Они не могу да обуздају развој Кине, они то морају да схвате на крају“, истакао је Путин.
„Данас је по паритету куповне моћи кинеска привреда већа од америчке. Проћи ће 35-50 година и Кина ће неминовно постати прва економија света по свим осталим показатељима. Али то треба да се схвати. Можда се они, схватајући то, и понашају овако. То је грешка“, додао је председник.
13:42 23.12.2021
Путин бацио поглед на часовник током четвртог сата конференције
13:37 23.12.2021
Путин: Никога не фаворизујем, ако видим грешке – указујем
Руски лидер рекао је да у влади нема фаворите и да указује на мане, без обзира на личне афинитете.
„Не могу да имам фаворите, никада их нисам ни имао“, изјавио је председник, додајући да уколико не раде довољно у неким областима или покушавају да заобиђу неке оштре углове, без обзира на личне односе, увек на то указује колегама и тражи коректан однос према питањима на којима се ради.
На потпитање зашто није водио и премијера Мишустина на путовања са Шојгуом у тајгу, Путин је у шали одговорио:
„Ако са собом поведемо и Мишустина... ко ће радити?“
13:34 23.12.2021
Италија ─ посредник у преговорима Русије и НАТО-а
Новинар италијанске телевизије РАИ питао је колико су се променили односи Русије и Италије и да ли Италија може да игра улогу посредника у односима Русије и Европске уније.
Путин је потврдио да би Италија могла да игра улогу у предстојећим преговорима између Русије и НАТО-а.
Како је рекао, односи Русије и Италије добри и стабилни, „имају надстраначки карактер“ и не зависе од снага које у једном или другом тренутку воде земљу.

„Наравно, Италија је држава-чланица НАТО-а, земља Европске уније, али то нас не спречава да радимо на начин на који сам малопре поменуо. Надам се да ће и бити тако“, рекао је Путин, напомињући да је у контакту са италијанским премијером Мариом Драгијем и да је разговарао са њим неколико пута телефоном.

„Италија би могла да игра улогу у нормализацији односа Русије и ЕУ, чак и кроз преговоре који се тренутно планирају између Русије и НАТО-а“, додао је председник.
13:18 23.12.2021
Путин позвао да се потражи противотров за неконвенционалне вредности
Новинари су поставили питање о системским проблемима на Западу, односно „култури укидања“. Укључујући и укидање појмова „мама“, „пол“ и други.
„То ће неминовно проћи. Баш као и пандемија. И не можемо да побегнемо од овога, већ само да потражимо ефикасан противотров“, рекао је Путин.
Ако неко мисли да су жена и мушкарац једно те исто, забога. Али постоји здрав разум“, одговорио је он.
Путин је испричао да се у Сједињеним Америчким Државама један затвореник изјаснио као жена и тражио да буде пребачен у женски затвор, а тамо је одмах силовао своју цимерку.
„Мора постојати здрав разум“, нагласио је председник.
„Снага је у томе што су у Русији људи научили да поштују једни друге, духовну културу. Сви народи Руске Федерације имају моралну заштиту од таквог мрачњаштва. Нека тамо раде шта хоће. Ми морамо узети све најбоље, ићи напред, бити лидер у технологији, у привреди. Али надам се да наши народи имају довољно дубоке имунолошке одбрамбене системе. А против тога се треба борити не повицима и оптужбама, већ подршком традиционалних вредности“, закључио је Путин.
12:52 23.12.2021
Московски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Руски председник: Запад небројено пута кршио обећања, Русија им и данас превелика
12:33 23.12.2021
Председник Русије је за два сата конференције за новинаре одговорио је на 22 питања.
12:26 23.12.2021
Будућност Донбаса одредиће његови становници
Питање о преговорима са Бајденом: да ли се њихови погледи на будућност Донбаса и Мински споразуми подударају? Како Путин замишља „рат са Украјином“? Да ли је он могућ? Како се може дати наређење руском војнику да пуца у Украјинца?
„Питајте политичко руководство Украјине: како они свакодневно наређују да се пуца?“, одговорио је Путин.
Како је навео, будућност Донбаса морају одредити становници региона, другачије не може бити. А Русија ће деловати као посредник.
Он је објаснио да је према Минским споразумима Русија посредник, а они покушавају да је учине страном у сукобу. Москва овим није задовољна, додао је председник.
Мински споразуми су једина могућа опција за решавање сукоба у Донбасу, али Украјина не жели да их испоштује, подсетио је Путин.
„У Минским споразумима пише да је неопходно променити устав – одржати изборе, прогласити амнестију. Уместо избора – војна управа, уместо амнестије – лустрација, уместо политичке нагодбе – уводе се трупе. Где су промене устава? Истовремено, у Минску пише да они морају бити усаглашени са представницима ЛНР и ДНР. Они (кијевски режим) одбијају да разговарају са представницима Донбаса, иако су сами инсистирали на њиховим потписима испод докумената“, подсетио је Путин.
По доласку на власт, председник Украјине Владимир Зеленски се нашао под утицајем радикалних елемената.
„Уместо да одговара на захтеве људи о миру, користећи та осећања у украјинском друштву, председник Зеленски је дошао на власт и..., као и претходни лидери, пао је под утицај радикалних елемената – како кажу у Украјини, нациста“, истакао је шеф државе.
„Русија жели да гради добросуседске односе са Украјином по сваку цену. Али како можете изградити односе са данашњим руководством, шта они данас раде? Практично је немогуће. Али спремни смо да радимо са оним снагама које би желеле да граде односе са Русијом на добросуседски начин“, закључио је Путин.
12:08 23.12.2021
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин о Украјини: Стиче се утисак да се спремају на трећу војну операцију
12:02 23.12.2021
Путина су новинари подсетили да је „Гаспром“ оптужен за монопол на тржишту, ситуација у Европи је тешка, а цена апсолутна рекордна. Да ли је крив „Гаспром“?
„Наравно да није. То је покушај да се све поново окрене наглавачке. Колега пита шта Запад не разуме. Сви лажу, јер намерно компликују ствари. ‘Гаспром’ је повећао испоруке за скоро 20 одсто у даље иностранство и у Европу уопште. Ово је по мени једина компанија која се тако понаша. Амерички добављачи су вукли гас на премијум тржишта, у Јужну Америку, Кореју, Јапан. И цене су скочиле“, рекао је Путин.
Он је додао да постоји много фактора.
„А неповољно време, дуго пролеће, недовољно пумпање у подземним складиштима, ‘ветрогенератори’ нису радили. Истовремено, локалне власти плаше своје компаније. Настао је дефицит“, објаснио је Путин.
11:34 23.12.2021
Неприхватљиво ширење НАТО-а на исток, поручио је Путин одговарајући на питање новинарке „Скај њуза“. Новинарка је питала може ли Путин безусловно да гарантује ненападање у Украјини?
„Наша дејства неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије. Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. Сједињене Америчке Државе стоје са ракетама на прагу наше куће. Зар је претерани захтев да се поред нас не постављају ударни системи? Како би реаговали Американци да на границу са Канадом или Мексиком поставимо ракете“, рекао је Путин.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин: Запад треба да пружи безбедносне гаранције Русији одмах и сада, а не да их тражи од Русије
11:28 23.12.2021
О предлозима за безбедносне гаранције НАТО-а:
„Једноставно смо директно поставили питање да не би требало да буде никаквог ширења НАТО-а на исток. Лопта је на њиховој страни, морају да одговоре. Све у свему, за сада видимо позитивну реакцију“, рекао је руски лидер.
11:24 23.12.2021
Питање кинеске агенције Синхуа: О преговорима са кинеским председником. Како Путин оцењује тренутно стање односа?
Москва и Пекинг заједнички развијају високотехнолошко оружје, граде авионе и хеликоптере и спроводе заједничке вежбе и патроле. Апсолутно свеобухватно партнерство без преседана у историји, одговорио је Путин.
„Председник Кине и ја све време комуницирамо као пријатељи. Заиста смо развили веома поверљиве личне односе и они помажу у пословним стварима. У области привреде: Азија се брзо развија, Кина је неприкосновени лидер. Наравно, развијамо односе у том погледу“.
„Већ имамо преко 100 милијарди трговинског промета. Радимо у различитим правцима, у енергетском сектору, преузели смо обавезе да постигнемо неутралност угљеника, испоручујемо Кини све врсте ресурса, наставља се рад у области нуклеарне енергије, у свемиру. Радимо и у хуманитарној области, која природно уједињује људе“, додао је Путин.
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин: Русија и Кина заједно развијају високотехнолошко оружје
11:15 23.12.2021
Путин: Пре државног преврата у Украјини није нам падало на памет да се Крим поново уједини са Русијом
„Кремљ је радио са Јушченком (бившим председником Украјине), расправљао се око гаса и био спреман да настави даљи рад, али шта се догодило 2014. године? Крвави државни преврат. Јасно је да је постајало легитимно негодовање грађана. Али Јанукович се са свим сложио, западне земље су дале гаранције, сви су се сложили. После дан-два – државни удар. Зашто? Нема одговора. Победа опозиције била је неизбежна. Зашто су то урадили? После тога се десио Крим – Русија није могла другачије да поступи и безвољно гледа шта се дешава у Украјини и посебно у Донбасу. Били смо приморани да урадимо нешто 2014. Тако је настала криза“, објаснио је председник.
11:13 23.12.2021
Питање новинара „Би-Би-Сија“ о историји и опозицији, организацијама Алексеја Наваљног који се налази у затвору и регистру Министарства правде о страним агентима. Шта се десило у Русији да је толико порастао број оних које власти сматрају непожељним, екстремистима и страним агентима?
„Желим да вас подсетим шта су наши противници вековима говорили – Русија се не може победити, може се само уништити изнутра. Што је успешно урађено након Првог светског рата и 1990-их година, када се Совјетски Савез распадао“, објаснио је Путин.
„А ко је то урадио? Они који су служили другима, туђим интересима који нису повезани са интересима руског и других народа Руске империје, Совјетског Савеза и Руске Федерације данас“, додао је он.
10:58 23.12.2021
Новинари су питали Путина како се објашњавају нови таласи ковида 19? Колико је потврђена ефикасност вакцинације? Како лекари објашњавају поновне случајева заразе? Зашто је стопа смртности тако висока?
„То је узроковано способношћу овог новог вируса да мутира. Врло једноставан одговор. Нови сојеви се појављују тамо где постоје проблеми са здравственим системима. Зато и говорим о потреби међусобног признавања и дистрибуције вакцина. У супротном нећемо успети да се изборимо са овим проблемом на глобалном нивоу“, објаснио је Путин.
Он је приметио да је смртност од ковида тешко израчунати и то не зато што неко покушава нешто да сакрије.
Колективни имунитет је низак, чиме се објашњава већа стопа смртности, додао је председник
„Поента уопште није у некаквој политичкој вољи. Сила акције увек је једнака сили реакције. Чим почнете да притискате, одмах ће се појавити начини да се заобиђе притисак. Потребно је кренути другим путем – да се према људима односите са поштовањем, без обзира на њихов положај, и стрпљиво објашњавате потребу за одређеним мерама“, нагласио је Путин.
Само један одсто оних који су прележали поново оболи. А од вакцинисаних – 3-4 одсто, додао је председник.
У Немачкој је одговорност све већа, а стопе вакцинације су ниске, констатовао је председник.
„Која је сврха? Мора се борити против криминала, а не против људи“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала