- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хемијски удар: Направљен опасан сценарио на Западу – Москва прозрела план

© AP Photo / Efrem LukatskyПрипадници украјинске војске у близини Словјанска у Украјини
Припадници украјинске војске у близини Словјанска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Где год су уплетене безбедносне и обавештајне службе САД и Велике Британије праве се сценарији са масовним цивилним жртвама и разарањима који ће имати јак медијски ефекат. Такве операције имали смо у Сирији са наводном употребом сарина, а сада се припремају разни сценарији и акције са циљем дискредитације Русије.
Овако директор Евроазијског безбедносног форума, генерал-мајор у пензији Митар Ковач коментарише упозорење министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа да америчке приватне војне компаније које се налазе у Доњецкој области припремају провокације са хемијским компонентама на истоку Украјине.
Према подацима руског Министарства одбране, у Доњецкој области има око 120 припадника америчких приватних војних компанија који обучавају украјинске специјалне снаге, а министар је навео да су цистерне са неидентификованим хемијским супстанцама допремљене су у градове Авдејевку и Красни Лиман ради провокација.

Планови за дискредитацију Русије

Ковач објашњава да ангажовање америчких приватних војних компанија широм света није тајна јер су оне, како каже, биле присутне и на простору Балкана, у Ираку, Грузији, Либији и низу других земаља.
„Тамо где су америчке приватне агенције изражен је амерички државни интерес, док у време окршаја нису толико непосредно уплетене њихове војне снаге како не би дошло до њихове компромитације. Добро је што Руска Федерација излази са неким од тих информација у јавност, да се на време зна ко је све и шта учинио да дође до заоштравања кризе и до евентуалног ратног сценарија“, истиче наш саговорник.
Како додаје, годинама после Мајдана 2014. године откривало се на које су све начине у те догађаје биле укључене западне обавештајне службе.
„Јасно је да те приватне војне компаније не раде ништа самостално или из чисто економског интереса, већ да су под патронатом обавештајних и безбедносних служби Сједињених Америчких Држава“, указује Ковач.
Акције попут ове на коју, како каже, упозорава министар Шојгу, део су укупног стратешког концепта који Сједињене Америчке Државе спроводе према Русији преко украјинских власти.
„Већ годинама је све подређено томе да се што боље опреме украјинске снаге како би биле што способније да изведу планиране операције према Луганској и Доњецкој Републици по систему брзе, муњевите акције, на начин сличан ономе на који су подучаване друге војске на Балкану. Део истог сценарија су и те претње непостојећом руском агресијом на Украјину које долазе са Запада“, објашњава Ковач.

Опасан сценарио

Наш саговорник је уверен да је направљен сценарио да украјинска власт, уз америчку логистичку, обавештајну и извиђачку подршку, у неком тренутку крене са муњевитим војним операцијама, да изненаде и Доњецку и Луганску Народну Републику и изађу на границе Русије, а да се сваки покушај Москве да заштити становништво у тим областима изокрене и злоупотреби.
„Један од њих је и овај - да се преко приватних агенција и уз учешће америчких инструктора и приватних војних компанија изведу специјалне операције кроз које би се медијски дискредитовала Руска Федерација, односно како би се на међународној сцени осудила руска војска за агресивно деловање“, указује Ковач.
Ово није, сматра Ковач, једина операција коју америчке специјалне службе припремају са циљем дискредитације руске војске и државе јер са Запада недељама стижу осуде на рачун Москве да припрема некакву агресију на Украјину.
Зато се, каже, у јавност пласирају теорије и спинови да ће Русија, наводно кренути са стотинама и хиљадама тенкова, а да ће велики градови попут Харкова и Кијева бити изложени разарању, иако је Русија још код Крима показала да је начин употребе њених оружаних снага далеко модернији и далеко од архаичног ратовања у време Другог светског рата.
„Мислим да иду на то да се Русија испровоцира и да ће морати војно да интервенише, а ако ће већ интервенисати онда мора, по замисли Запада, бити увучена у тај глиб локалног или регионалног рата и дискредитована у међународној јавности како би јој се нанеле што веће последице у економском, енергетском, финансијском и сваком другом погледу. Отуда и заговарања око даљег игнорисања пуштања у рад Северног тока 2“, закључује Ковач.
Према речима министра Сергеја Шојгуа, НАТО посвећује посебну пажњу питањима пребацивања трупа на источно крило Алијансе, укључујући и са континенталног дела Сједињених Америчких Држава, а на вежбама се увежбавају различите опције коришћења коалиционих група против Русије у којима учествују ванблоковске државе – Грузија, Молдавија и Украјина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала