- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комшић прети: Ако Додика не зауставе странци, заустaвићемо га ми

© AFP 2023 / STRЖељко Комшић
Жељко Комшић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Актуелни председаваjући Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да, уколико странци не зауставe српског члана тог трипартитног тела Милорада Додика, неће бити другог избора него да га, како је навео, зауставе сами.
„Већ сам једном рекао, и поновићу то опет. Боље да странци Додика — који тражи хлеба преко погаче — заустављају, него да га ми заустављамо. Ако га они не зауставе, ми нећемо имати другог избора него да га сами заустављамо. Он је ставио на коцку мир у регији и Европи. Ми се с нашом државом нећемо коцкати“, рекао је Комшић.
Комшић је то изјавио у интервјуу за портал „Радио Сарајево“, у ком је казао да БиХ „никада заправо нису ни пустили на миру они који угрожавају опстанак државе“.
„Не треба ни помињати о коме се ради, сами ће се пронаћи. Међутим, и поред свих насртаја на Босну и Херцеговину, она је опстала и опстаће. Можемо учинити и уопште не сумњам да ћемо учинити све у томе смислу“, рекао је Комшић, па додао:
„Све најгоре што се могло десити једној држави и њеним грађанима нама се већ десило, од агресије, геноцида и зверстава које не памти историја човечанства. Непријатељи државе убили су страх у нама и то је оно о чему би требало размислити уколико поново силом насрну на нашу државу и грађане“.
Комшић, који је у Председништво БиХ као представник Хрвата изабран гласовима Бошњака, Додика је назвао разбојником.
„Нећемо пристати да институције државе Босне и Херцеговине, ставимо на неку ‘пијачну тезгу’, па да се онда са разбојником попут Додика око њих ценкамо. То странци, било да су наши пријатељи или непријатељи морају знати. С разбојником нећемо преговарати о постојању институција чије је формирање извршено у складу са Уставом и законом у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине“, казао је Комшић.

„Фашистичка изјава Орбана“

Комшић је изјаву мађарског премијера Виктора Орбана о босанским муслиманима назвао фашистичком, која Европу враћа у тридесете и четрдесете године прошлог века.
Комшић је навео да су такви такви ставови „више проблем Европе у целини него БиХ и муслимана у БиХ“.
„Питам се шта се следеће може очекивати од типова попут Орбана, Додика и сличних“, рекао је Комшић и додао:
„Да предложе неко коначно решење муслиманског питања, протеривање босанскохерцеговачких муслимана у Турску, можда?“.
Отварати питање егзистенције једног народа на неком простору због његове етничке или верске припадности, подсећа на најмрачнији период у историји Европе, казао је Комшић.
„Европа се мора томе одупрети. Мислим да је свима јасно о чему се ту ради, а нама у БиХ понајвише“, рекао је, између осталог, Комшић.
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Боцан-Харченко: Није потребна лупа да би се видело ко је изазвао кризу у БиХ
Застава ЕУ у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РЕГИОН
Нова претња Српској: „Не искључује се могућност реакције ЕУ“
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала