- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Блокирање канала РТ у Немачкој ─ цензура

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Блокирање Јутјуб канала „РТ“ на немачком језику на дан његовог покретања и касније искључење канала са телевизијског емитовања представљају цензуру од стране Немачке, а ово није први пут да се руски медији прогањају у иностранству, изјавио је представник руског Министарства спољних послова за људска права и демократију Григориј Лукјанцев.
„Сасвим је могуће (блокирање канала сматрати цензуром). Чини ми се да то тако треба да се перципира. Али ово није први и није једини случај када постоје одређене санкције, прогони представника руских или независних медија који емитују програм, промовишући становиште које се значајно разликује од оног које је прихваћено у одређеним круговима на Западу“, одговорио је Лукјанцев на питање да ли се блокирање канала „РТ ДЕ“ може сматрати испољавањем цензуре од стране Немачке.
Дипломата је приметио да постоје двоструки аршини када је у питању слобода медија, коју декларише Немачка.
„Овде треба упоредити колико неке државе и њихове речи о поштовању слободе медија, одговарају стварној слободи коју су спремне да пруже у информационом простору“, нагласио је он.
Раније је телевизија објавила да покреће информативни канал на немачком језику – „РТ ДЕ“. Директор немачког медијског регулатора Ева Флекен изјавила је да телевизија наводно није имала дозволу за емитовање у Немачкој и објавила почетак истраге.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да Немачка без правног основа чини све како би се онемогућило емитовање телевизијског канала са сателита и да је то директно ометање рада новинара. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров није искључио могућност да ће Русија бити принуђена да одговори на одбијање емитовања „РТ ДЕ“ у Немачкој.
Лого телевизије РТ - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Нови канал РТ-а скинут са емитовања у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала