- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Столтенберг: НАТО никада није обећао да се неће ширити

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар НАТО Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
НАТО „никада није обећао да се неће ширити“, произилази из низа међународних споразума, а савезници негирају да су таква обећања икада дата, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг за агенцију „дпа“.
„НАТО никада није обећао да се неће ширити. Чак и у оснивачком акту наше организације стоји да свака европска држава може да постане чланица Алијансе. Као друго, постоје документа из седамдесетих и деведесетих година прошлог века – Хелсиншки договор, Париска повеља, Оснивачки акт Русија-НАТО и бројни други споразуми који јасно стављају до знања да свака држава слободно може да одређује своју судбину. То је темељни принцип европске безбедности који је потписала Русија. То не можемо променити са неколико цитата. Осим тога, савезници негирају да су некада дата таква обећања. Бивши председник СССР Михаил Горбачов сам је рекао да о питању ширења НАТО-а на Исток није разговарано пре поновног уједињења Немачке“, рекао је Столтенберг.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин на годишњој прес-конференцији осврнуо се на ранија обећања НАТО-а да се неће ширити на Исток, рекавши да су Русију преварили. Он је указао на „пет таласа ширења НАТО-а“ након што су „деведесетих година рекли да се ни за инч неће померити на Исток“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин: Запад треба да пружи безбедносне гаранције Русији одмах и сада, а не да их тражи од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала