- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина запретила „вечним“ санкцијама против „Северног тока 2“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТабла на згради компаније "Нафтогас Украјина" у Кијеву
Табла на згради компаније Нафтогас Украјина у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Пратите нас
Кијев чини све како би над европским партнерима „Гаспрома“ стално висила претња америчким санкцијама због гасовода „Северни ток 2“, изјавио је на конференцији за штампу директор украјинске компаније „Нафтогас“ Јуриј Витренко.
Директор украјинске компаније је подсетио да се рад на гасоводу наставио и након инаугурације америчког председника Џозефа Бајдена и да нова администрација Беле куће није дала налог да се пројекту уведу санкције. Додао је и да је заслуга Кијева што гасовод још није пуштен у рад.
Он је подсетио на немачко-америчку изјаву о условима пуштања у рад „Северног тока 2“. Између осталог, Вашингтон и Берлин су се заложили за очување транзита гаса кроз Украјину. Такође, Немачка се обавезала да ће тражити санкције у случају да Русија политизује пројекат.
Витренко је затим истакао да је присуствовао састанку украјинског председника Владимира Зеленског и тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел. Према његовим речима, тада су Кијеву обећали да ће гасовод пустити у рад само у случају да он буде изграђен у складу са европским законима.

„Настављамо да трагамо за могућностима увођења санкција против ‘Северног тока 2’, како би та претња стално висила над пројектом“, рекао је он.

Према његовим речима, могуће је да гасовод неће бити пуштен у рад због америчких санкција.

Гасовод „Северни ток 2“

Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Међутим, немачки регулатор (Федерална агенција за мреже) обуставио је у новембру сертификацију компаније „Норд стрим 2 АГ“, као независног оператора гасовода „Северни ток 2“. Регулатор је саопштио да је сертификација оператора гасовода „Северни ток 2“ суспендована све док „Норд стрим 2 АГ“, са седиштем у швајцарском граду Цуг, не пренесе основни капитал који се односи на немачки сегмент у власништво немачке фиилијале. Због тога је „Норд стрим 2 АГ“ донео одлуку да отвори филијалу у складу са немачким законом, која ће постати власник и оператор немачког дела гасовода.
Немачки регулатор је објавио да одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини 2022. године.
Портпарока Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Захарова: Алергија на „Северни ток 2“ разлог америчких провокација на Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала