- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора плаћа одштету грађанима чија су имена објављивана док су били у самоизолацији

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаставе Црне Горе
Заставе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Грађани Црне Горе, чија су се имена нашла на списку људи којима су издата решења о обавезној самоизолацији, а који је био објављен на интернет страници Владе, добиће одштету од по 300 евра.
Владе Црне Горе је на синоћ одржаној седници дала сагласност за закључење поравнања у поступцима за накнаду нематеријалне штете.
„Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе задужен је да закључи поравнање са 2.720 лица у износу од по 300 евра на име накнаде/сатисфакције за нематеријалну штету због повреде права личности објављивањем личних података“, наводи се у саопштењу владе у Подгорици.
Држава ће, по овом основу, морати да плати укупно 816.000 евра.
Раније је више стотина грађана тужило државу Црну Гору јер је претходна Влада од марта до маја прошле године објављивала имена и адресе грађана, којима је на почетку пандемије одређена обавезна самоизолација, подсећа портал РТЦГ.
Недавно је, како се додаје, заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе од Владе и Министарства финансија тражио дозволу и упутства за евентуално потписивање поравнања са грађанима.
Европска комисија је, такође, у једном од извештаја констатовала да је списак свих лица која су предмет мере самоизолације објављен по одлуци Националног координационог тела и сходно позитивном мишљењу Агенције за заштиту личних података. У јулу 2020.године, тврдила је Европска комисија, Уставни суд је прогласио да се њоме крши уставно право на приватност и поништио је.
Списак су касније користила приватна лица да креирају апликацију за мобилни телефон која омогућава корисницима да лоцирају лица у самоизолацији.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РЕГИОН
Мило Ђукановић позитиван на вирус корона
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала