- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гасовод „Јамал-Европа“ четврти дан без руског гаса, нема потражње

© Sputnik / Иван Руднев / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица на белоруском делу гасовода "Јамал-Европа".
Гасна компресорска станица на белоруском делу гасовода Јамал-Европа. - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
„Гаспром“ ни данас, четврти дан заредом није резервисао капацитете гасовода „Јамал-Европа“ за транзит гаса кроз Пољску, показују подаци аукције на платформи „ГСА платформ“. Како наводе у руској компанији, разлог за то је недовољна потражња.
Руска компанија је раније резервисала испоруке не на редовној, већ на додатној сесији, а такође је искористила краткорочне дневне резервације на неколико сати. Предложено је резервисање капацитета на улазу у пољску деоницу гасовода, што је једна од главних рута за „Гаспромове“ испоруке гаса Европи. Међутим, како се наводи, није показано интересовање за његову куповину.
„Гаспром“ је крајем прошле недеље наставио да смањује обим резервација за транзит гаса. Компанија је 17. децембра купила 27 милиона кубних метара, 18. децембра – 5,2 милиона, 19. децембра – 4,2 милиона, а 20. децембра – 3,8 милиона од доступних 89,1 милион кубних метара. Раније овог месеца је резервисала по 31,4 кубних метара.
Коментаришући динамику испорука гасоводом „Јамал-Европа“ компанија „Гаспром“ је саопштила да ради у складу са захтевима потрошача и са уговореним обавезама.
Пад испорука гаса на овој рути укључујући и друге факторе утиче на расположење учесника на тржишту гаса. Вредност фјучерса за гориво је ове недеље први пут у историји достигла 2.190 долара за хиљаду кубних метара.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 23. децембра на годишњој конференцији за новинаре изјавио да „Гаспром“ није крив за енергетску кризу у Европи и да су такве оптужбе из Европе и Кијева покушај да се све окрене наглавачке. Руски лидер је објаснио да капацитети гасовода „Јамал-Европа“ нису резервисани, јер нема захтева за тим.
Гасовод „Јамал-Европа“, заједно са „Северним током 2“ и гасно-транспортним системом Украјине један је од главних праваца испорука руског гаса у европске државе. Транснационални гасовод „Јамал-Европа“ пролази кроз територије четири земље – Русије, Белорусије, Пољске и Немачке. Пројектни капацитет цеви је 33 милијарди кубних метара гаса годишње.
Дугорочни уговор „Гаспрома“ са Пољском за транзит гаса кроз гасовод „Јамал-Европа“ је истекао прошле године и за 2020-2021. годину компанија је резервисала капацитете путем аукције.
Нафтогас Украјина - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Украјински „Нафтогас“ оптужио „Гаспром“ за стварање вештачке несташице гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала