- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

САД, Аустралија, Велика Британија... и Јапан бојкотује ЗОИ у Пекингу

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаЗимске олимпијске игре у Пекингу 2022
Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022 - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Јапан неће послати владину делегацију на Зимске олимпијске игре у Пекингу, у фебруару 2022. године, саопштено је из Токија.
Ова одлука прати дипломатски бојкот који предводе САД, које су као разлог навеле забринутост око кршења људских права у Кини, пренео је Ројтерс.
После САД, још неколико земаља је рекло да неће слати званичнике, попут Аустралије, Британије и Канаде. Јапан, као савезник САД, има јаке економске везе са Кином.
Токио неће послати делегацију владе на ЗОИ 2022, али ће уместо тога послати званичнике који имају директне везе са Олимпијским играма, изјавио је секретар владе Хироказу Мацуно.
Међу званичницима који ће ићи су Сеико Хашимото, шеф организационог комитета ОИ у Токију 2020. године, као и шефови олимпијског и параолимпијског одбора.
„Јапан верује да је за Кину важно да обезбеди слободу, поштовање основних људских права и владавину закона, што су универзалне вредности међународне заједнице“, казао је Мацуно.
Портпарол министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан изјавио је да Кина жели добродошлицу олимпијским званичницима и спортистима из Јапана.
Кина није послала владину делегацију на Олимпијске игре у Токију ове године, већ само спортску делегацију, коју је предводио шеф спортског бироа.
„Неприхватљива и погрешна одлука“: Путин о бојкоту ЗОИ у Пекингу
Ослабљена Америка мобилише сателите: Бојкот Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала