- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Намере да се Украјина увуче у НАТО провоцирају велики сукоб у Европи

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Курс у правцу увлачења Украјине у НАТО и размештање ракета у близини граница Русије провоцирају озбиљне војне ризике и велики сукоб у Европи, упозорава шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Усмереност на то да се Украјина увуче у НАТО уз перспективу да се у близини наших граница појаве ударни ракетни системи подстиче неприхватљиву претњу по безбедност Русије, изазива озбиљне војне ризике за све заинтересоване стране и води све до великог конфликта у Европи“, рекао је Лавров у интервјуу за сарајевско „Ослобођење“.
Москва, рекао је он, сматра да је неопходно снизити степен конфронтација изазваних начином на који се Вашингтон стара о својим украјинским штићеницима.
„Председник Русије Владимир Путин је на конкретним примерима илустровао деструктивни курс Кијева усмерен на демонтирање Минских споразума и споразума постигнутих у оквиру нормандијског формата и исказао озбиљну забринутост због провокационих активности Украјине против Донбаса“, навео је Лавров.
Руски министар је рекао и да непријатељски курс који је заузео Вашингтон према Русији ствара токсичну атмосферу и омета успостављање нормалне комуникације.
„Када је реч о руско-америчким односима уочавам следеће: у односима са Вашингтоном настала је нездрава атмосфера. Накупило се доста проблематичних питања. Американци спроводе отворено непријатељски курс: уводе санкције, износе неосноване оптужбе на наш рачун, предузимају непријатељске кораке. Све то ствара токсичну атмосферу“, рекао је Лавров, додајући да би свеобухватни дијалог две стране осигурао глобалну стабилност.
Подсетимо, Лавров се недавно у Сочију састао са са босанском колегиницом Бисером Турковић.
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Подкаст
Ко режира „инвазију“ на Украјину | Пророк
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин о Украјини: Стиче се утисак да се спремају на трећу војну операцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала