- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На конзулат Русије на западу Украјине бачен молотовљев коктел – Русија хитно реаговала

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Отправник послова Украјине у Русији позван је у Министарство спољних послова Русије где му је уручена протестна нота због напада на руски Генерални конзулат у Лавову који се ноћас догодио, саопштено је на сајту Министарства спољних послова Русије.
У ноћи 24. децембра извршен је терористички акт против Генералног конзулата Русије у Лавову. Непозната особа бацила је у правцу улаза на територију конзулата молотовљев коктел који се запалио и створио претњу по безбедност страног представништва. Нико од запослених није повређен.
„У Министарство спољних послова Русије позван је отправник послова Украјине у Русији. Изражен му је одлучан протест и изнети су захтеви да украјинска страна испуни међународне обавезе које се тичу осигуравања безбедности и обезбеђивања додатних услова за нормално функционисање руских дипломатских и конзуларних представништава“, прецизирано је на сајту МИП Русије.
Такође је саопштено да је Генерални конзулат Русије упутио ноту регионалном представништву Министарства спољних послова Украјине због напада, а исту ноту је упутила и амбасада Русије у Кијеву Министарству спољних послова Украјине.
Генерални конзулат Русије захтева од начелника Главне управе Националне полиције у Лавову да предузме хитне мере за јачање безбедности конзулата и његових запослених, а такође за проналажење и кажњавање одговорних лица.

„Овај опасни инцидент од стране украјинских власти представља директно кршење Бечке конвенције о конзуларним односима из 1963. године, Конвенције о спречавању и кажњавању злочина против лица под међународном заштитом, укључујући дипломате, из 1973. године, као и Конзуларне конвенције између Русије и Украјине из 1993. године. Очигледно да је та ужасна и недопустива акција последица распиривања русофобичне хистерије у Украјини, распиривања мржње и непријатељства према Русији“, наводи се у саопштењу руске стране.

Москва очекује да ће украјинске власти предузети неопходне кораке да испуне своје међународно-правне обавезе, идентификују и процесуирају одговорне и пруже гаранције да се такви инциденти неће поновити.
„Такође очекујемо извињење због тога што Кијев није испунио своју обавезу да осигура одговарајућу безбедност руског конзулата“, поручује руско Министарство.
Како је саопштила полиција у Лавову, током ноћашњег напада нико није повређен, а није причињена штета на објекту. Покренут је поступак према члану „хулиганство“.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Кремљ о „припреми руске инвазије“ на Украјину: Запад вештачки распирује хистерију, биће последица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала