Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележено 100 година од оснивања Прве српско-руске гимназије у Кикинди /фото/

© Фото : Спутњику уступио Руски дом Спомен-плоча на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди
Спомен-плоча на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди  - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Откривањем спомен-плоче на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди свечано је обележено 100 година постојања Прве српско-руске девојачке гимназије.
Спомен-плочу су у четвртак открили Александар Конанихин, аташе за културу и први саветник у Амбасади Руске Федерације у Србији и градоначелник Кикинде, Никола Лукач.
„Изражавам дубоку захвалност у име руског народа јер нисте заборавили на Русе који су овде пронашли своју другу отаџбину“, поручио је Конанихин.
Градоначелник Кикинде је истакао да је ово прилика да се подсетимо на братске везе између Русије и Србије и руске емиграције чији је утицај пре сто и више година био значајан.
Свечаном догађају присуствовао је и директор Руског дома Јевгениј Баранов, а откривању спомен-плоче претходио је састанак у Градској кући са представницима локалних власти.
Приликом посете школи ,,Јован Поповић“, истраживач руске емиграције у Србији Алексеј Арсењев, говорио је о историји Прве српско-руске девојачке гимназије и животу руске дијаспоре у Кикинди. Према његовим речима, након завршетка Првог светског рата и Октобарске револуције у Русији, у новоформирану Краљевину СХС стигао је велики број руских избеглица: у згради школе тада је био смештен Црвени крст и Прихватни центар за руске емигранте.
© Фото : Спутњику уступио Руски дом Спомен-плоча на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди
Спомен-плоча на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди  - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Спомен-плоча на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди
Од 1921. године школа постаје гимназија за ученице руске националности које су живеле у Кикинди.

Матурирало око 200 девојака

Заслуга за њено оснивање припада Наталији Корнелијевни Ердељи, бившој питомици чувеног Смољног института, касније глумици Александринског театра у Петрограду. Затекавши се у емиграцији, она је већ првих дана осетила потребу неговања руског духа међу девојкама, по узору на девојачки институт који је и сама завршила са медаљом. Новооснована школа добила је назив Прва руско-српска гимназија са интернатом, мада је за све време постојања похађало само шест до осам Српкиња.
До затварања гимназије 1931. године матурирало је око 200 девојака.
Посета Кикинди завршена је обиласком Руског кутка, који је недавно отворен у Културном центру града уз подршку Руског центра за науку и културу у Београду.
Иницијативу за постављање спомен-плоче покренуло је Друштво српско-руског пријатељства Кикинда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала