- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене гаса расту муњевито, хоће ли бити рестрикција струје

© AP Photo / Tokuyuki Komiyama via APМенхетн у мраку
Менхетн у мраку - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Предстојећи божићни и новогодишњи празници, када неће радити већина фирми у ЕУ, донекле ће релаксирати ситуацију са електирчном енергијом чија је цена на берзи изачла чак на 500 евра за мегавта-сат. Шта ће се, пак, дешавати у јануару и фебруару, тешко је предвидети, јер ће доста тога зависити од временских услова.
Уз ову констатацију, експерт у сектору енергетике и ресурса у „Дилоиту Србија“, некадашњи директор „ЕПС Снабдевања“, Жељко Марковић, за Спутњик каже да, ипак не очекује да Европа у неком тренутку буде у мраку.

Рестрикције струје неки већ најавили

Оно што је у ЕУ мало ко могао да предвиди и у најгорем случају, сада, међутим, не изгледа тако немогуће. Поготово после најаве дојучерашње извознице струје, Француске, да би могла и да посегне за рестрикцијама струје.
Када је Шпанија подстакнута ценом струје, која је у септембру изашла на 160 евра за мегават-сат, што је у односу на августовску био раст од непуних 50 одсто, затражила од Брисела да Европска комисија донесе мере које би предупредиле ситуацију каква је сада, нико није могао да претпостави до чега ће доћи.
„Имамо спремну одредбу о споразумном прекиду испоруке електричне енергије великим индустријским потрошачима", казала је француска министарка Барбара Помпили, објашњавајући мере које Влада Француске предузима како би обезбедила спречавање евентуалних ширих рестрикција за становништво.
Са Француском, која је остала без готово 13 одсто производних енергетских капацитета због безбедносног проблема у најмање две француске нуклеарке, у проблему би се могли наћи и они који купују француску струју. Реч је, пре свега, о северозападним земљама ЕУ и Великој Британији.
© Fotolia / vencavФранцуска је остала без готово 13 одсто производних енергетских капацитета због проблема у две нуклеарке
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Француска је остала без готово 13 одсто производних енергетских капацитета због проблема у две нуклеарке

Домино ефекат

„Сада постоји могућност да дође и до домино ефекта, с обзром на то да су Французи извозили електричну енергију, а сада ће бити приниђени у неком наредном периоду да је увозе. С друге стране, цена гаса је још скочила. Она у суштини диктира цену електричне енергије па зато данас имамо рекордне цене електричне енергије које су и преко 500 евра по мегавт-сату“, каже Марковић.
А цена гаса расте готово на дневном нивоу. Док је 17. децембра износила 1560 долара за хиљаду кубних метара, следећег трговачког дана на Лондонској берзи је била већа од 1.700 долара, да би сада премашила 2100 долара.
Главни економиста ММФ-а Гита Гопинат у интервјуу за Франс прес признаје да је Европа у великом ризику ако зима буде јака, и да би то могло да доведе до много већих прекида струје.

Несташица и у фебруару

Да је ситуација доста критична, саговорник Спутњика, илуструје и подацима са берзи који указују на то да ће несташица бити актуелна и у фебруару.
„Фјучерс за јануар, односно испоруке струје за јануару су јефтиније него за фебруар, што се доводи у релацију са стањем у складиштима гаса. Зима, такорећи, још није почела, а њихова складишта гаса, како стижу информације, су на неких 60 одсто капацитета испражњена, што се обично дешава тек почетком фебруара“, истиче експерт за енергетику.
Он напомиње да у оваквим ситуацијама није реч само о интервентним редукцијама, него би то могле да буду и планске. Просто, када видите да немате елктричне енргије морате да редукујете неке потрошаче. Да ли ће тиме бити обухваћена само привреда, која у ЕУ у просеку троши 70 одсто укупне електричне енергије, или ћете редуковати и домаћинства, то, како каже, сада зависи од тога колико је систем угрожен.

Како заштити становништво

Свака земља има разрађене планове и хаваријских и тих планских редукција, истиче Марковић, додајући да се такви планови, злу не требало, раде из године у годину.
На подсећање да су поједине земље ЕУ већ предузеле различите мере како би заштитиле становништво од превеликог удара цене струје на кућни буџет, он каже да свакако, неке мере морају да се примене, али да су модели различити.
„Неке државе то субвеницонишу, неке могу да комбију субвенције са смањењем појединих давања, попут смањења, или привременог укидања акцизе. Негде где су фирме које се баве енергетиком у државном власништву може да се размишња и о замрзавању цена“, каже он.
© Sputnik / СтрингерСвака земља, за сваки случај, има разрађене планове и хаваријских и планских редукција
Водови за електричну енергију - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Свака земља, за сваки случај, има разрађене планове и хаваријских и планских редукција
У складу са ситуацијом и могућностима неке су већ тако и поступиле.
Норвешка држава је одлучила буквално да подели трошкове са грађанима плативши половину онога што прелази граничну цену од 7,8 центи по киловату. Пољска је смањила акцизе на бензин и ПДВ на струју и гас, Бугарска је замрзла цене струје и грејања до 31. марта.

Чека се пролеће

На питање да ли се, ако ни због чега другог, смиривање ситуације може очекивати са лепшим данима с пролећа, наш саговорник каже да је то сигурно.

„Чим се потрошња буде смањила, реално је очекивати да ће се смањити и цена електричне енргије. Тада гасне електране вероватно неће морати да имају неку производњу, вероватно ће се смањити и цена гаса, јер онда неће бити потребан у толиким количинама. С друге стране, ту је и питање пуштања Северног тока 2 и обезбеђивања капацитета за гас, као и цене по којој ће да се он продаје“, мишљења је Марковић.

Према његовим очекивањима, до смањења цена ће доћи и таква очекивања су на неки начин уграђена и у берзанске цене електричне енергије која се за 2023. продаје по неких 150-160 евра, а за 2024. по 100 евра по мегавта-сату.
Оне су , наравно подложне промени, што ће бити исказано на дневном тржишту, било растом или падом цене, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала