- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Црна Гора креће у увођење 5Г мреже

5Г - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Министарство економског развоја Црна Горе, у сарадњи са Агенцијом за електронске комуникације и поштанску делатност (ЕКИП), припремило је Мапу пута за увођење 5Г мобилних комуникационих мрежа, коју је Влада Црне Горе усвојила на седници у четвртак.
Сврха овог документа је да подстакне реализацију неопходних активности на увођењу 5Г мобилних мрежа за период до краја 2022. године, до када се очекује да ће бити усвојена национална 5Г стратегија, којом ће се дефинисати даље активности по питању развоја 5Г мобилних мрежа у Црној Гори.
Мапа пута за увођење мобилних комуникационих мрежа уједно представља важан сегмент Меморандума о разумевању о 5Г плану за дигиталну трансформацију региона Западног Балкана, чији је потписник и Црна Гора, преносе црногорски медији.
Европска унија је, у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), финансирала пројекат унапређења развоја широкопојасне инфраструктуре у Црној Гори, вредан 550.000 евра, са циљем побољшања покривености територије фиксном широкопојасном инфраструктуром.
У оквиру пројекта извршена је процена тренутног стања у Црној Гори и планова телекомуникационих оператора за постављање инфраструктуре, на основу чега је урађена Студија изводљивости и анализа трошкова и користи за развој регионалне широкопојасне инфраструктуре у Црној Гори, укључујући и Тржишне моделе и План стратегије набавки, преноси Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала