- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Најбољи фудбалер међу шахистима – Србин успео немогуће

© REUTERS / Jayne Kamin-OnceaСрпски фудбалер Дејан Јовељић (десно) у дресу Лос Анђелес Галаксија
Српски фудбалер Дејан Јовељић (десно) у дресу Лос Анђелес Галаксија - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Дејан Јовељић, нападач ЛА Галаксија, најбољи је фудбалер међу шахистима, или обрнуто, најбољи шахиста међу фудбалерима, пошто званично има ФИДЕ рејтинг и тренутно је једини активан фудбалер међу професионалцима у шаху.
Некада велика нада Црвене звезде пре две године почео је да се бави шахом и први пут је ушао на светску ранг листу најбољих шахиста света.
Јовељић, који има свега 22 године, ове сезоне наступа за Лос Анђелес Галакси, а у слободно време тренира и учи шах, што је и потврда ФИДЕ рејтинга.
„Честитке мом сјајном студенту Дејану Јовељићу на ФИДЕ рејтингу. Ово га чини најбољим активним фудбалером међу шахистима. Знао сам да поседује потенцијал када смо од нуле почели пре две године, али нисам знао да је оволико талентован. Идемо Јовке“, написао је његов тренер Миодраг Перуновић на Твитеру.
Јовељић је прошле сезоне постигао два гола на четрнаест утакмица у ЛА Галаксију, а годину пре тога провео је у Аустрији, у Волфсбергеру, где је решетао противничке мреже.
Постигао је 17 голова на тридесетак утакмица, очекивао се трансфер у бољи клуб, али млади фудбалер се одлучио за МЛС, што у његовим годинама и није толико популарна дестинација.
За сада нема ту продукцију у Галаксију као што се очекивало, али како је сезона готова у Америци, очекује се да наредне покаже да је донео добру одлуку.
Српски нападач Дејан Јовељић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
СПОРТ
Србин „запалио“ Лос Анђелес! /видео/
Паузу у МЛС-у искористио је да се озбиљније посвети игрању шаха, па је тако учествовао на турниру у Пожеги и забележио сасвим пристојне резултате. У конкуренцији још деветорице шахиста од којих су сви имали ФИДЕ рејтинг пре овог турнира, Јовељић је заузео шесто место.
Он је на девет мечева успео да освоји 4,5 бодова, што је импресиван резултат имајући у виду квалитет ривала против којих је играо. Како је након турнира истакао његов тренер, Јовељић је постао ЦМ, односно мајсторски кандидат.
Србин „запалио“ Лос Анђелес! /видео/
Звездин бисер је коначно нашао своје место под сунцем /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала