- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ поручио Европи: Не кривите нас за сопствене грешке

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Гаспром" на сајму у оквиру Руског инвестиционог форума у Сочију
Штанд компаније Гаспром на сајму у оквиру Руског инвестиционог форума у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Европа не би требало да окривљује „Гаспром“ за проблеме за које је сама одговорна, боље би им било да се погледају у огледало, изјавио је званични представник тог руског гасног гиганта Сергеј Купрјанов коментаришући оптужбе Запада упућене Русији да наводно не испоручује довољне количине гаса.

„Све оптужбе упућене Русији и `Гаспрому` о томе да наводно недовољно гаса испоручујемо Европи су бесмислене, неприхватљиве и неутемељене. Једноставно речено, то је лаж“, казао је он у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

Кометаришући зашто Русија није резервисала додатне капацитете за транспорт гаса он је рекао да су све количине према годишњим уговорима већ договорене и да нови капацитети нису резервисани јер се то ради само онда када се испоруке уговоре, а не обрнуто.
„Читав низ наших клијената, између осталог и из Француске, већ су потписали своје годишње уговоре и самим тим не шаљу додатне захтеве. Ми резервишемо капацитете само онда када уговоримо додатне количине“, нагласио је он.
Купрјанов је прецизирао да је Русија у Немачку испоручила 50,2 милијарде кубних метара гаса ове године, што је за 5,3 одсто више него прошле. Такође је казао и да је извоз гаса у Италију, Турску, Бугарску, Србију, Данску, Финску и Пољску ове године такође био већи него претходне.

Из Немачке се у Пољску шаље гас реверсом

Купрјанов је такође казао и да је „Гаспром“ дошао до закључка да се последњих неколико дана Пољској шаље гас из Немачке реверсом, а касније се тај гас шаље и Украјини.
Међутим, како је оценио, то и није баш рационална одлука европских земаља јер је зима тек почела, а већ је утрошено 47 одсто резерве.
Такође је казао и да је цена тог гаса далеко скупља него што је то случај када се купује директно од „Гаспрома“.
Купрјанов је нагласио и да је „Гаспром“ и даље спреман да испоручи Европи додатне количине гаса у оквиру дугорочних уговора како би се мимоишло спот тржиште.
Објекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Руски гас трећи дан заредом не тече гасоводом „Јамал-Европа“
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Цене енергената лете у небо: Струја достигла 400 долара, а гас 1.700 долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала