- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ко васпитава нашу децу: Одисеј или Хари Потер | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Шта повезује Одисеја и Харија Потера, како је настала књига „Кошаре – нови косовски бој“, шта можемо очекивати од серије „Наше су само речи“, како Нови Сад улази у годину у којој је Европска престоница културе и да ли ће Милорад Павић избећи судбину Хазара, сазнајте у новом издању „Орбите кулутре“.
Ко васпитава нашу децу: Одисеј или Хари Потер | Орбита културе
Шта повезује Одисеја и Харија Потера, Ану Франк и капетана Нема, којих 40 јунака је завредело да се нађе међу корицама књиге „Моји књижевни пријатељи“ Роберта Пјуминија, колико су сви они, као носиоци вредности, значајни у одрастању деце – објашњавају уредница ове књиге Ирена Јовановић, књижевница Драгана Младеновић и професор књижевности за децу Јелена Панић Мараш.
Како је и из којих мотива настала књига „Кошаре – нови косовски бој, намењена деци од осам и више година, шта је потребно да се догађаји из недавне историје на веродостојан али и примерен начин представе деци – за „Орбиту културе“ откривају аутор књиге, историчар Милан Бојић и уредник из издавачке куће „Добродетељ“ Александар Миљевић.
Шта је заједничка тема осам драмских минијатура, насталих по већ објављеним причама, које ће први пут бити екранизоване у облику серије „Наше су само речи“ за Спутњик говори аутор Милан Ружић.
Како ће Нови Сад дочекати годину у којој постаје Европска престоница културе – за „Орбиту културе“ открива Милана Милованов из организације ове манифестације.
Зашто сматра да је Милорад Павић имао три смрти: деведесетих, када су у неким западним земљама престали да објављују његове књиге, 2009. када је минуо светом, и трећу, најтежу, када је тишина пала на његово дело у Србији? Да ли је ипак појава илустрованог издања „Хазарског речника“ на руском језику, у издању куће „Дерета“, знак да се та тишина нарушава и да „први писац 21. века“ ипак неће поделити судбину својих јунака, ишчезлих Хазара – за „Орбиту културе“ објашњава књижевница и пишчева удовица Јасмина Михаиловић.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала