- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

После три деценије обновљена православна црква у Петрињи

Пратите нас
У обновљеној православној цркви Светог Спиридона у Петрињи одржана je прва литургија после 30 година којој су, осим верника, присуствовали потпредседник хрватске владе Борис Милошевић и председник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац.
Милошевић и Пуповац честитали су Божић верницима који славе по грегоријанском календару, уз поруке важности обнове и мирења.
„Чињеница да су у Петрињи обновљене и католичка и православна црква два су добра знака да је дошло време обнове и мирења, а не рушења и сукобљавања. Зато смо данас овде да славимо Светог Спиридона и да истовремено честитамо свим верницима који Божић славе по грегоријанском календару“, рекао је Пуповац.
Црква Светог Спиридона, више пута уништавана током 20. века, прво 1941. а последњи пут 1991. године, средишње је место молитве православних верника петрињског краја, саопштио је СНВ.
Црква је обновљена захваљујући донацијама Покрајинске Владе Војводине, као и самих верника, упркос земљотресу и свим другим невољама које су задесиле становнике Баније у 2020. и 2021. години.
„Дошли смо овде и како бисмо посведочили да је потребно да оснажимо напоре на обнови Петриње, Глине, Сиска и свих села која су пострадала на овом подручју, као и свих страдалих храмова. Као што смо се пре годину дана упрегли да хуманитарно помажемо, тако ћемо годину дана након потреса настојати да се и Влада и ми упрегнемо у питање обнове и да сви који су до сада на око тога оклевали на различите начине, буду ангажовани на прави начин“, изјавио је Пуповац.
Подсетивши да активисти СНВ-а редовно обилазе грађане који су још у контејнерима, као и да је СНВ организовао акцију „Банија је наша кућа“, Пуповац је најавио поделу грађевинског материјала за обнову и градњу кућа.
После литургије, Милошевић је изјавио да је петрињска парохија у земљотресу пре годину дана остала без цркава и без парохијског дома.
„Ова црква, чија је градња започета пре потреса, срећом није оштећена, а сада је добила кров, па ће верници моћи да долазе“, казао је Милошевић, пренео је портал „Индекс“.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала