- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Рам – Капија Балкана | Спутњик интервју

© Sputnik / Радоје ПантовићКњига "Рам - Капија Балкана"
Књига Рам - Капија Балкана - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Гост новог издања емисије „Спутњик интервју“ коју води Сандра Черин је Драган Миленковић, аутор књиге „Рам – капија Балкана“.
Недавно реконструисана тврђава Рам, код које су Дунав некада прелазиле лепотице из харема, дипломате, шпијуни, опасни јаничари и одлучни устаници, већ сада је постала не само нови бисер у туристичкој понуди Србије, него и нова културна позорница која је угостила бројне уметнике.
Богату историју ове тврђаве и необичну причу о току векова поред Дунава у књизи „Рам – Капија Балкана“ испричао је познати новинар Драган Миленковић, гост новог издања емисије „Спутњик интервју“.
Са зидова ове тврђаве види се Виминацијум, а у време највеће моћи Римске империје на тој обали цар Трајан је саградио мост како би ратовао са варварима.
Рам има необичну везу са Цариградом до кога води непрекинута стаза, док ветрови око Рама задувају када су олује на Средоземном мору.
Око ове тврђаве вођене су многе битке, поред ње су пловили Александар Македонски, а у њу је свраћало чак двадесет римских царева. У Раму је извесно време радио и Вук Стефановић Караџић, који је током Првог српског устанка ту постављен за цариника.
Рам – Капија Балкана | Спутњик интервју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала